След гласувания вот на недоверие към правителството на Кирил Петков

...
След гласувания вот на недоверие към правителството на Кирил Петков
Коментари Харесай

Предстоят консултации на президента с парламентарните партии

След гласувания избор на съмнение към държавното управление на Кирил Петков следва президентът Румен Радев да организира съвещания с парламентарните партии и по-късно да връчи първи изследователски мандат за сформиране на ново държавно управление.

Конституционната процедура планува президентът да се съветва с парламентарните обединения може ли 47-мото Народно заседание да излъчи нов кабинет. След консултациите, президентът връчва първи изследователски мандат за сформиране на държавно управление на най-голямата парламентарна група - тази на " Продължаваме промяната ".

Според декларираното досега, ще го получи министър председателят в оставка Кирил Петков.

Той ще има седем дни, с цел да показа състав и конструкция на държавно управление. Ако опитът е несполучлив, опциите да излъчи кабинет ще получи втората по бройка парламентарна група - ГЕРБ-СДС, които оповестиха, че ще върнат мандата на президента, в случай че се стигне до тази догадка. Тогава президентът ще би трябвало да избере на коя от останалите пет парламентарни групи да връчи трети и финален изследователски мандат за сформиране на държавно управление.

Ако и този опит е несполучлив, президентът ще би трябвало да назначи длъжностен кабинет, да разпусне 47-мото Народно заседание и да насрочи нови избори.

Най-ранната допустима дата за предварителен парламентарен избор е последната седмица на септември или през октомври. Преди дни президентът разяснява:

" Изборите са крайният вид. Разбира се, в случай че продължава блокажа на институциите и на работата на Народното събрание, изборите са неминуем вид ".

Коментира и подготвен ли е със състав на длъжностен кабинет:

" Никога не тичам от отговорност. Досега съм назначил три служебни кабинета. И трите се оправиха с провокациите пред тях. В околните седмици има да се вземат решение доста значими провокации от компетенцията и на настоящето държавно управление, и на настоящия парламент, и те не могат да избягат от тях ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР