След гафа на националното външно оценяване по математикаЗаради задача номер

...
След гафа на националното външно оценяване по математикаЗаради задача номер
Коментари Харесай

Четири точки бонус за 30 077 десетокласници

След гафа на националното външно оценяване по математика
Заради задача номер 3 получават по-висок резултат

В МОН реагирали за минути, само че по места школа не съумели

Четири точки бонус върху изкарания резултат от изпита по математика ще получат 30 077 десетокласници в 740 учебни заведения в страната. Това оповестиха от Министерството на образованието и науката, откакто на националното външно оценяване в четвъртък бе позволено да се раздадат неверни свитъци с формули и в началото от ведомството оповестиха, че нямало ощетени възпитаници.

Компенсацията ще е за тези възпитаници, които в границите на постоянните 90 минути на изпита не са решили задача 3, по този начин и на тези, които са стигнали до верния резултат макар недоразумението с помощните формули. Максималният брой точки на националното външно оценяване остава 100.

От министерството прецизират, че не се плануват
бонус за десетокласниците, чието време е било удължено и които са имали опция да работят 90 минути, откакто са получили правилните помощни формули.

В обособени учебни заведения обаче такива не са били раздадени. В някои времето за работа е било удължено, в други - не.

По мнение на вътрешни и външни специалисти по математика всички задания могат да бъдат решени, без да се употребяват формулите с в началото изчезнали скоби. Само при задача 3 от изпита една от формулите без скоби би улеснила решението, само че нейното използване не е неотложно.

“Въпреки това, поради зародилото напрежение, учениците, чието време за работа не е било удължено, ще получат отплата - 4 точки, колкото е оптимално вероятният резултат за задача 3”, показват от МОН.

Пред “Труд” дългогодишни квестори се възмутиха от грешката и разясниха, че подобен батак на изпит не е имало до момента.
Резултатите от изпитите ще се ясни до 28 юни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР