След финансовата криза от 2008-2009 г. , американската икономика се

...
След финансовата криза от 2008-2009 г. , американската икономика се
Коментари Харесай

За разлика от финансовата криза, този път Европа е в по-добро състояние от САЩ

След финансовата рецесия от 2008-2009 година, американската стопанска система се възвърне по-бързо и мощно от тази на Еврозоната, което сложи под въпрос успеваемостта на „ европейския обществен модел “. Европа обаче се оправя по-добре с първата вълна от пандемията от COVID-19 в съпоставяне със Съединени американски щати, като комбинацията от мощни системите за обществена протекция и положително опазване на здравето карат европейския модел още веднъж да наподобява привлекателно, написа Фердинандо Джулиано от Блумбърг

Съединени американски щати се бори да овладее епидемията в няколко щата – от Тексас до Флорида, където здравните системи са на ръба на качествата си. Федералното не съумя да показа ясна и единна позиция за цялата страна, като губернаторите на обособените щати взеха противоречащи си решения по отношение на продължителността и строгостта на ограничаващите ограничения против разпространяването на ковид.

Междувременно, обстановката в множеството европейски страни наподобява под надзор. От Германия до Гърция, страните от Европейски Съюз се борят с дребни лимитирани местни огнища. Правителствата последователно отварят стопанските системи, като досега не се следи огромен скок на инфекциите. Икономическите жертви, направени през последните няколко месеца, наподобява стартират да се отплащат.

Като цяло, европейската стопанска система стартира да се усъвършенства. Еврозоната е в средата на извънредно дълбока криза, като Европейската комисия чака брутният вътрешен артикул на района на единната валута да се свие с близо 8% през 2020 година Проблемите с пандемията в другите страни ще се отразят отрицателно на европейския експорт и ще обиден тежко туристическия бранш. Въпреки това, питейните заведения и магазините в Европейски Съюз наподобява не са изправени пред нов кръг от карантинни ограничения. За разлика от Съединени американски щати, вътрешното търсене в Европейски Съюз, от страна на потребителите и на държавните управления, ще продължи да се възвръща, в случай че разпространяването на вируса остане под надзор.

Европейските институции, предпазващи пазара на труда, лимитират доста отрицателния резултат от пандемията. Страни като Германия, Франция, Италия и Англия одобриха великодушни схеми за отбрана на работните места, посредством които държавните управления покриват огромна част от заплатите на служащите, които са в насилствен отпуск. Благодарение на тези схеми, когато стопанската система още веднъж проработи на обикновено движение, на бизнесите няма да се наложи да преминат през дълъг и скъпоструващ развой за назначение на нови чиновници. Европейските държавни управления обаче би трябвало да се уверят, че тези схеми няма да се трансфорат в животоподдържащ инструмент за нерентабилните компании и промишлености.

Резултатите от пазара на труда в Еврозоната и Съединени американски щати от началото на пандемията демонстрират разликите в двата метода. Нивото на безработица в Съединени американски щати доближи 11,1% през юни от 3,5% през февруари. Джейсън Фърман и Уилсън Пауъл III от Peterson Institute of International Economy обаче считат, че „ реалистичното равнище на безработицата “ е било 13% през юни, взимайки поради неточности при първичните калкулации. Официалните данни не взимат поради влошилата се здравна рецесия в страната през втората половина на месеца, когато редица щати бяха принудени да ревизират проектите си за отваряне на стопанската система. Междувременно, покачването на безработицата в Еврозоната бе доста по непретенциозно – 7,4% през май от 7,2% през февруари.

Тези разлики са резултат от схемите за опазване на работните места, с които се покриват част от заплатите на повече от 35 млн. души в петте най-големи стопански системи на Еврозоната. Група икономисти от Европейската централна банка са открили, че с помощта на тази стратегия приходите на служащите в еврозоната са намалели единствено с 7% по време на карантината. Без държавна поддръжка приходите им са щели да спаднат с 22%.

Проблемът е, че тези схеми костват доста пари и подтикват фирмите и чиновниците да не бързат да се връщат на работа. Работодателите ще би трябвало да се приспособят към новата икономическа действителност след утихването на пандемията, било то под формата на смяна в бизнес модела или понижаване на разноските, което да дава отговор на по-ниското търсене. Колкото по-дълго са в действие тези схеми, толкоз по-късно ще стартира този развой на акомодация.

Това обаче не значи, че схемите за отбрана на работните места са неприятна концепция. В композиция с тях обаче държавните управления би трябвало да одобряват дейни пазарни политики, като да вземем за пример стратегии за преквалификация на хората, които ще останат без работа.

В последна сметка Еврозоната заслужава хвалба за работата на своите здравни и пазарни институции, които й помогнаха да реагира на рецесията по-добре от Съединени американски щати. Страните от блока обаче би трябвало да се уверят, че не основават „ зомби компании “. Замразяването на пазара на труда е добра краткосрочна тактика, само че тя не е рентабилна в дълготраен проект.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР