След фиаското с репортажите на Мадам В. от посещението на

...
След фиаското с репортажите на Мадам В. от посещението на
Коментари Харесай

Путин се държа с Борисов като стара пушка с новобранец 


След фиаското с репортажите на Мадам В. от визитата на Борисов във Ватикана, журналистическата почитател агитка очевидно е била орязана за Москва. Нямаше ги куклите с черните забрадки от Рим, да блеснат като матрьошки край Москва река. Образът на папа Франциск избледня, с цел да отстъпи място на Путин. Колкото и да орязваха фрагменти от репортажите в Кремъл, малките екрани не съумяха да скрият, че Путин се държа с нашия министър председател като остарял боец с новобранец. Ако в миналото Борисов напише записки и е прям в тях, ще признае какъв брой пот е пролял на килимчето в Кремъл.

В Москва видяхме приведен, лоен, изплашен и изкривено ухилен български общественик. Не знам, по какъв начин Георги Димитров е влизал при Сталин, само че на Борисов му бяха омекнали колената. Нямаше и диря от гиздосания петел, стъпващ наперено край немската кокошчица Меркел. Нямаше я и Мечката, която души в прегръдките си и лепи мокри целувки на Юнкер и европейските водачи. Бойко си прави гаргара със западняците, тъй като са доверчиви и не познават манталитета на израстналия под крилото на Българска комунистическа партия, мутрите и властта кадър. Не, че им е непознато лицемерието, само че имат вяра, че до върха на държавната подчиненост се стига, с изключение на с подкрепи извън и с труд, обучение, непримиримост, отдаденост. Милите.

Баданарките закъсаха
Палячовските номера обаче не минават в Кремъл. Те там са измислени. Банкянските чалъми и „ университетите “ на Бай Тошо и царя, не могат да заблудят човек като Путин. Все отново става дума за КГБ…

Разбира се, дежурните коментатори, извадиха баданарките, с цел да придадат искра на скръбните цветове от визитата. Трябваше много да се постараят и да докарват вода от кладенци зад девет дерета, с цел да потвърдят какъв брой сполучливо е било пътуването до Москва.

Георги Харизанов, началник на ТВ „ Европа “, направи забавен опит по Нова телевизия да смекчи потокът от благодарности и извинения, изречени от Борисов в Москва: „ Няма защо да се извиняваме на Русия. Тя има доста защо да ни се извинява. „Южен поток ” беше спрян, само че това се случи, тъй като нарушава либерализационния пакет и беше претрупан с тежки корупционни процедури тук “.

„ По-големият (брат, съгласно Борисов), прощавайки ни осъди за „ Белене “. По-големият се опита да ни пробута монументи на руски бойци. България е окупирана от Съветския съюз на Сталин. Претенциите на по-големия са значими, само че са значими, с цел да се изрази политическа воля. Борисов бе там като европейски водач “.

Много му се желае на Харизанов да е било по този начин. Но не беше. Харизанов и други като него май са гледали Khmer TV – Камбоджа или Somali Television Network, а не новинарските излъчвания на съветски и български тв канали. Иначе – макар майсторството на монтажистите, – щяха да са видели нещо напълно друго.

Борисов – молещият

Ето какво сподели българският министър председател: „ Благодарен съм за това, което президентът Путин е правил, тъй като постоянно аз съм бил отговорен и аз съм бил този, който е създавал напрежение – имали сме доста телефонни диалози. И в най-трудни времена, когато съм казвал, че желая да приказвам, постоянно ми е давал отговор. И постоянно е казвал: „ Не съм аз отговорен, ти си отговорен “. Това е истината, която в нашите диалози постоянно е била “.

„ Ние сме най-дисциплинираната страна в Европейски Съюз и НАТО и ни заобиколиха всички газопроводи. За да сме кардинални, отказахме всичко. Тогава бяха най-тежките ни връзки с Русия, само че благодаря на Путин, че не ми държи карез. По-големият прости “. И още: „ Много съм признателен, че не ни се сърдят по този мотив. Старшият брат постоянно прости “.

Руската организация ТАСС цитира Борисов от срещата му с съветския министър председател Дмитрий Медведев: „ Благодарим за хубавото време. Благодарим на екипа ви, на министрите, на господин Алекперов за опцията да се срещнем с вас “. Според ТАСС точно Вадим Алекперов е уредил срещата, за която не било несъмнено, че ще се състои до последния миг.

Алекперов е президентът на Лукойл.

Спомнете си хвалбите на Борисов по какъв начин звънял когато и да е на турския президент Ердоган, на немския канцлер Меркел, на ръководителя на Европейска комисия Юнкер, на „ приятеля “ Орбан, по какъв начин тупаше по рамото президента Макрон, приказвал по телефона с президента Тръмп, папи го галели по главата… И този международен исполин не можал да си уреди среща с Медведев?! Този факт, с изключение на, че демонстрира пренебрежението на Москва към Борисов и България, само че поражда подозрения за ролята на Лукойл в връзките София – Москва. И за ръководството в България също. Може би тук някъде се крие и отговорът на загадката, за какво от години Лукойл – България няма регистриран един лев облага у нас. Алекперов е предприемач от „ висшата лига “. Притежава 14,5 млрд $. Но когато един министър председател му благодари обществено, че му е уредил среща, това унижава освен него, само че и всички българи. Комплексите на Борисов не ни интересуват, само че се опитваме да запазим достолепие като нация. Думите на Борисов не са комплимент и за Алекперов, в случай че разсъдъкът към момента има някакво значение…

Къде е заровено кучето…

Кратък, само че обстоен отговор, за хладината на Путин към Борисов дават съветските анализатори Людмила Подобедова, Александър Атасунцев и Ксения Безвиконная. Те са пресметнали, че Русия е изгубила от „ Южен поток “ 800 млн евро.

Според зам.-директора на Фонда за енергийна сигурност на Русия Алексей Гривач, доста е подозрително България да стане газов хъб при отсъствието на развита транспортна инфраструктура и мощности за запазване на газ.

След отхвърли на Русия да транспортира газ през Украйна, България повече няма да има директна роля за доставки в Турция, Гърция и Македония.

Максим Саморуков, специалист в Московския център „ Карнеги “ счита, че: „ Конкретни договорености не трябва да се чакат. Именно Борисов преди няколко години отхвърли плана АЕЦ „ Белене “ и „ Южен поток “. Затова не би трябвало изключително да му се има вяра “.

Чухте ли? Не би трябвало изключително да му се има вяра. Мисля, че „ изключително “ е излишна…

Освен това нямаше вечеря с водка и чер хайвер, нямаше изпращане, казачок и други протоколни екстри. На Борисов не му остава друго, с изключение на да се хвърли в прегръдките на Тръмп. Но ще изгуби пък Юнкер и фрау Меркел… задават се главоболия. Външният миистър Екатерина Захариева ще би трябвало да даде всичко от себе си, с цел да го утеши след неприятните прекарвания.

Борис Петков
frognews.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР