След европредседателството ни и срещата на върха „ЕС – Западни

...
След европредседателството ни и срещата на върха „ЕС – Западни
Коментари Харесай

Западните Балкани одобряват ролята на България, сочи изследване

След европредседателството ни и срещата на върха „ Европейски Съюз – Западни Балкани”, страните от района правят оценка българския принос и усещат страната ни по-близка.
Данните са от проучване на " Галъп интернешънъл ", което обгръща над 6 хиляди души в Македония, Косово, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора.
В страните от Западните Балкани надвиват тези, които считат, че България оказва помощ за европейската интеграция на страната им (58% в този момент, при 54% предходната година) против тези, които считат, че България не оказва помощ (42% в този момент, при 46% предходната година).
В Албания 81% споделят мнението, че България оказва помощ. В множеството останали страни дяловете на съгласните се движат към 50%, а в Черна гора делът е 58% и пораства с 10 пункта по отношение на предната година, респ. с 10 пункта понижава делът на противоположната алтернатива.
В Македония пък измежду локалната албанска общественост мненията са мощно позитивни - 76% оценки, че България оказва помощ и растеж от цели 40 пункта по отношение на миналата година. Сред останалите в страната обаче мненията са поляризирани и това се дължи на гневната и равностойна политическа борба сред двете съществени партии в страната.
Българският министър председател получава най-висока оценка измежду балканските водачи – 44% е позитивната, а 22% е негативната. След него по позитивна оценка е водачът на Турция Реджеп Ердоган – 43% го утвърждават, а 33 на 100 – не.
Най-голямо е неодобрението към министър-председателя на Косово. Рамуш Харадинай се радва на утвърждението на едвам 30 на 100. Отрицателната оценка за него е най-висока – 45%.
От резултатите от срещата на върха за Западните Балкани, на която хазаин беше София, най-доволни са албанците, а най-недоволни – сърбите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР