След еуфоричния период на пазара през предходната 2018 г., отиващата

...
След еуфоричния период на пазара през предходната 2018 г., отиващата
Коментари Харесай

Купувачите на луксозни имоти тази година пазаруват по-евтино

След еуфоричния интервал на пазара през миналата 2018 година, отиващата си 2019 година донесе отрезвяване на продавачите и значимо преосмисляне на ценовите равнища в първокласния сегмент. Още при започване на годината се следи застой в цените и първи признаци на спада им на фона на възходящото предложение на нови парцели. В идващите месеци, вследствие на корекциите в офертните цени, пазарът на високия клас парцели е записал възходяща интензивност и при покупките, и при наемите.

В същото време се ускорява наклонността все по.млади хора да търсят такива парцели като се резервира наклонността жилища да се търсят главно в центъра на града. Увеличават се покупките, подписани след корекции в офертни цени. Ако през 2018 доминират отстъпките до 5%, то през актуалната година купувачите съумяват да договорят до 12% намаляване на предлаганата цена.

Пазарът на наеми за година бележи растеж от 10%.

Така наподобява пазарът през данните на компанията в този сегмент - Unique Estates.

Цените спадат, само че по-бавно

Понижението в цените на първокласните парцели, следено през първата половина на годината, забавя темпа си през есенните месеци. Корекции в офертите има най-често при парцелите в остарели здания и тези, които не дават отговор на високите условия на купувачите. Луксозните жилища в новопостроени здания или след главен ремонт поддържат постоянни цени.

От компанията регистрират по-висока интензивност на пазара и забележителен растеж на сделките – близо 30% на годишна база. Все повече покупко-продажби се подписват след предоговаряне на офертната цена. Расте и размерът на отстъпките - по време на договарянията купувачите съумяват да договорят до 12% по-ниска цена на парцела.

Високата интензивност в първокласния сегмент се задържа и на международните пазари, демонстрират данните на Luxury Portfolio International. Прогнозата им е, че през идващите няколко години ще има взрив във високия клас парцели в Азия. В момента най-горещите точки са Монако, Париж, Лондон, Ню Йорк, Френската Ривиера, Холивуд, Лос Анджелис и Сингапур. Специалистите считат, че в турбулентни времена цените в първокласния сегмент се резервират.

Кои са клиентите

Тенденцията все по-млади купувачи да излизат на пазара на първокласни парцели се ускорява, както в България, по този начин и в международен проект. Нараства делът на така наречен представители на милениал поколението –родените през 80-те и 90-те години на XX век. На световно равнище те съставляват към 37% от всички купувачи в сегмента на високия клас жилища, като упованията са през идващите години делът им доста да се увеличи.

В България делът на милениалите е по-малък. Този вид купувачи се ориентира към парцели за лично прилагане – жилища с високи тавани и просторни пространства, също и нови къщи с съвременна архитектура и обзавеждане, ситуирани в елитните региони на София. Предпочитаните местоположения за къщи са кварталите по Витошката яка (Бояна, Драгалевци, Киноцентъра), като нормалният бюджет на купувачите е в диапазона 450 000-800 000 евро.

Локация, локация, локация

Както е известно каквито и качества да има едно жилище главното си остава местоположението. Това важи и за първокласния сегмент.

Традиционно най-вече покупко-продажби се записват в централната част на София и региона на Докторски монумент, както и считани за елитни квартали като " Лозенец ". Привлекателни за купувачите на ново строителство са южните региони - " Кръстова вада " и " Манастирски ливади ", където по продължение на бул. " България " се появиха затворени комплекси с високо качество на строителството и средата.

Продажните цени за първокласен и изцяло приключен и обзаведен парцел доближават и над 2 хиляди евро/кв. м до момента в който междинните за висок клас парцели равнища в останалата част от квартала се движат към 1400-1500 евро/кв. м.

Независимо от местоположението, цените в обособени извънредни обекти надвишават доста междинните за региона.

Кредити се търсят за къщите

За разлика от всеобщия пазар, където покупко-продажбите с ипотечни заеми поддържат висок дял от общите, в първокласния сегмент те са едвам към 10-15%, регистрира компанията. Данните й от последните месеци въпреки всичко демонстрират възходящ интерес към банково финансиране поради преференциалните условия и исторически ниските лихвени равнища.

Сделките с заем са желани при покупката на къщи в покрайнините на София, както и на първокласни жилища в града на цени над 350 хиляди евро. При тях всекидневно делът на заема е до 1/3 от цената на парцела. Това също е характерна разлика, която отличава първокласния сегмент от всеобщия жилищен пазар, където с композиция от ипотечен и потребителски заем в редица случаи се финансира и 100% от цената.

Наемният пазар пораства

С растеж от близо 10% по отношение на 2018 година, пазарът на наеми на първокласни парцели също отбелязва релативно висока интензивност. Универсално при наемите максимален е ползата към най-високия и най-ниския ценови сегмент. В общия случай жилищата междинен клас – с сред 500 и 1000 евро наем, се търсят по-слабо. В същото време точно в тази категория предлагането е доста, като една от аргументите за растежа на офертите е преориентирането на доста притежатели от краткосрочни към дълготрайни наеми.

Силно е търсенето на жилища и къщи чартърен в затворени комплекси в София.

Някои притежатели оферират жилищата си по едно и също време чартърен и за продажба, като предпочитано търсят наематели, само че са склонни да прегледат и предложения за покупка при забавна цена.

От компанията чакат през 2020 година цените да се задържат постоянни към актуалните равнища, а интензивността на покупко-продажбите да бележи нов, въпреки и сдържан растеж. Продавачите и купувачите ще имат релативно идентични упования.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР