След експертите и руският енергиен министър Александър Новак започна да

...
След експертите и руският енергиен министър Александър Новак започна да
Коментари Харесай

И руският министър на енергетиката Новак заговори за риск от скок на петрола до 100 долара за барел


След специалистите и съветският енергиен министър Александър Новак стартира да приказва за рисковете от покачване на цената на петрола до 100 $ за барел, макар че цените на четвърти октомври означават спад.

Цената на петрола може още тази есен да доближи 100 $ за барел, счита министърът на енергетиката на Русия Александър Новак. Той призна, че подобен риск съществува.

„ Това не би било добре като цяло за стопанската система, за потребителите и производителите, защото основава опасности при по-нататъшното намаляване на цените. Но, опасности, че петролът може да се вдигне до 100 $ за барел през днешния ден съществуват. Не изключвам подобен вид, защото на пазара има доста неясноти “, споделя той за Business FM.

“Ако през днешния ден цената бе 86 $ за барел, то през вчерашния ден тя бе 85 $ за барел, т.е. за ден се увеличи с един $, освен това до окончателното решение за глобите, които може да бъдат въведени против Иран има още цялостен месец. Пазарът доста нервничи, доста е прочувствен, всички на Руската енергийна седмица означиха това. А когато на пазара има такава неустановеност и емоционалност, тогава търговците и участниците на пазара могат да решат да се ориентират по тази неустановеност и цените може да стартират да порастват “, изяснява още Новак.

По-рано в границите на пленарна сесия той разяснява, че пазарът (на петрол) е уравновесен във връзка с търсенето и предложенията, само че не и във връзка с цените.

„ Според мен в този момент цената отразява огромната неустановеност и рисковете и в този смисъл пазарът не е доста уравновесен още не от позиция на търсенето и предложенията, а от позиция на образуването на цените въз основата на фундаментални индикатори “, сподели той.

Освен това съветският енергиен министър посочи, че степента на неустановеност на пазара зависи освен от Иран и Съединени американски щати, само че и от настроенията на потребителите на ирански нефт. „ Какво количество ще изчезне (от пазара) ще зависи освен от Иран и Съединени американски щати, които може да вкарат наказания, само че и от потребителите и от тези, които през днешния ден са вносители на ирански нефт.

„ Виждаме държанието на европейските страни, които към този момент отчасти се отхвърлят от покупката на ирански нефт. До края няма и да разберем по какъв начин ще се държат потребителите от тихоокеанския район, дали Китай ще продължи да купува ирански петрол, или назад, ще купува повече и ще го пренасочва в нейна изгода “, сподели той.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих от своя страна счита, че с изключение на опасенията за доставката на ирански нефт съществуват и огромни опасения и за други производители на нефт – Венецуела, Мексико, има проблеми в Северно море, проблеми в Канада, продължава неустойчивостта в Либия и Нигерия, чака се спад в Южен Судан.

Междувременно цените на петрола към 20.30 часа българско време продължиха наклонността на спад. Фючърсът за декември за петрола вид Brent на лондонската борса ICE Futures се намали с 1,48 % до 85,03 $ за барел.

Договорът за ноември за петрола вид WTI на NYMEX също се намали и то със забележителните 2,28 % до 74,70 $ за барел.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР