След едностранното признаване от Съединените щати на Ерусалим за столица

...
След едностранното признаване от Съединените щати на Ерусалим за столица
Коментари Харесай

Съветът за сигурност се среща на извънредно заседание

След едностранното признание от Съединените щати на Ерусалим за столица на Израел, през днешния ден предстоят дипломатически договаряния, срещи и демонстрации в разнообразни места по света.

Съветът за сигурност се среща на изключително съвещание. Организация на обединените нации упорства, че различията за статута на Ерусалим би трябвало да се решат чрез директни договаряния сред израелците и палестинците.

В съвещанието посредством видеоконферентна връзка ще се включи и пратеникът на Организация на обединените нации в Близкия изток Николай Младенов, който по думите на заместник-говорителя на Организация на обединените нации е „ водещият специалист на място. “ Срещата ще се организира на фона на възходящо напрежение, информации от района за вандализъм и потърпевши при конфликти, както и апели арабският свят да приключи присъединяване си в договарянията за мир досега, в който президентът Доналд Тръмп отдръпна своята разгласа.

В същото време от Вашингтон упорстват, че няма смяна в проектите на вицепрезидента Майк Пенс за пътешестване в Близкия изток по-късно този месец. Уверението идва откакто почитан представител на Палестинската автономност, представен от АП, съобщи, че няма да се срещне с Пенс. Лицето е призовало водачи на арабски страни да създадат същото. От Белия дом обявиха, че визитата и срещата с палестинския водач Махмуд Абас не е анулирана и всяко решение за отдръпване от тази среща ще бъде „ непродуктивно. “

Администрацията на президента дава отговор на рецензиите с уверението, че Тръмп е на прав път. Държавният секретар Рекс Тилърсън сподели, че прокламацията е просто отражение на действителността. Тилърсън добави, че Съединени американски щати биха застанали зад решението, което включва две страни, „ в случай че това е желанието на двете страни “ в спора. Той сподели още, че окончателният статут на Ерусалим би трябвало да се дефинира от израелците и палестинците.

Породилото се напрежение накара американските институции в района да бъдат нащрек. Според Ройтерс, Държавният департамент е изпратил опорни точки за говорене за чиновниците в посолството в Тел Авив. В документа се показва, че въпреки и да е обикновено обществено да се приветства решението на президента, рекомендациите са за въздържани мнения, до момента в който се оцени по какъв начин постъпката ще повлияе на американските здания и личен състав в чужбина. Към момента американското външно министерство е лимитирало пътуването на държавни чиновници в Ерусалим и Западния бряг и предизвестява жителите да заобикалят места с доста хора.

Израелската войска заяви тази нощ, че е блъснала две позиции в Газа. Преди това ракети бяха изстреляни от Газа, след вълна от яд в палестинските територии.

От Министерството на външните работи и посолството ни в Тел Авив предлагат да се заобикалят пътувания до Ерусалим и Витлеем, както и в Палестинските територии. Предупреждението идва поради предстоящи демонстрации. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР