След едномесечна почивка заради местните избори, Народното събрание възобновява работа.Очаква

...
След едномесечна почивка заради местните избори, Народното събрание възобновява работа.Очаква
Коментари Харесай

Изборите минаха, депутатите се връщат на работа

След едномесечна отмора поради локалните избори, Народното събрание възобновява работа.

Очаква се да бъде импортиран вторият избор на съмнение против кабинета " Денков - Габриел " откакто от Българска социалистическа партия оповестиха, че подобен ще бъде импортиран незабавно откакто депутатите се върнат на работа. Вносители ще бъде опозицията - Българска социалистическа партия, Възраждане и Има Такъв Народ и оставка на държавното управление ще бъде желана поради неуспех в региона на защитата.

Разпад на държавното управление обаче може да има и преди да бъде гласуван вотът на съмнение.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след балотажа на локалните избори съобщи, че в сряда ще събере партията, с цел да се реши по какъв начин ще продължат отсега нататък.

" Вече има нова сглобка, ПП-ДБ с " Възраждане " и Българска социалистическа партия. По места работеха дружно срещу ГЕРБ. В сряда групирам партията, и на всички места ще ни рапортуват по какъв начин са играли Политическа партия с Възраждане. Ако на всички места е по този начин, както беше в Банкя, където работеха дружно и плащаха пари, с цел да ме бият, ще забележим по какъв начин ще продължим нататък. Политическа партия желаят като започва Народното събрание да приказваме за данъчните закони, в случай че всичко е по този начин, то това няма да стане ", сподели Борисов.

Той съобщи също, че е имало съглашение с премиера Николай Денков, което обаче се нарушава.

" Денков си взема решение, че желае да маха шефа на ДАНС, написал писмо до Радев, и просто ме уведомява! В този й тип има по-силна сглобка - сред Възраждане и Политическа партия ", сподели още Борисов.

Преди да излязат депутатите в отпуск тематиката " Лукойл " също се оказа мотив за напрежение сред сътрудниците във властта - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

ГЕРБ желаеха лишаване на дерогацията на Лукойл с претекст, че рафинерията основава монопол в страната. Все отново решението за лишаване на дерогацията се отсрочи откакто кабинетът увери ГЕРБ и Движение за права и свободи, че Лукойл са решили да внесат 1,5 милиарда налози към страната, част от които да отидат като отплата за цените на горивата от 0,73 лева за литър. Все още обаче не е ясно дали това ще стане факт.

Последва изключително съвещание на енергийната комисия, на което се анулира ветото на президента върху Закона за енергетиката, от ГЕРБ желаеха да има и изключително съвещание на Народно събрание, с цел да може да се анулира ветото дефинитивно, само че ПП-ДБ отхвърлиха да влязат в зала.

" Хранилката на " Лукойл " се оказва доста огромна – в нея има членове на кабинета, ръководители на парламентарни групи и министри ", съобщи Делян Добрев от ГЕРБ.

До изключително съвещание се стигна и то в деня на края на предизборната акция на локалния избор, само че народните представители не съумяха да вземат нито едно законодателно решение заради липса на кворум.

Липсата на кворум обаче не бе най-големият проблем в Народно събрание. Тошко Йорданов, ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ, заяви, че от отчет на ДАНС излиза наяве по какъв начин заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е свалил кодовете на машините, записал ги е на телефона си, записал ги е на флашка. " Всички са компрометирани ”, съобщи Тошко Йорданов и дефинира дейностите на заместник-министъра като държавен прелом. Делян Пеевски, съпредседателят на ПГ на Движение за права и свободи прикани да се гласоподава на първия тур от локалните избори единствено с хартия, а Десислава Атанасова, ръководителят на ПГ на ГЕРБ, изиска пояснение от кабинета, както и изиска от ДАНС да сезира прокуратурата. Обяснение от кабинета не пристигна, а машините отпаднаха от локалния избор на 29-ти октомври. Впоследствие министър председателят акад. Николай Денков изиска отстраняването на шефа на ДАНС Пламен Тончев и респективно на неговия заместител Деньо Денев поради отчета, от който излиза наяве, че заместител - министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е снимал кодовете на машините. За това си искане обаче Денков не е уведомил ГЕРБ и още веднъж напрежението се повиши.

Парламентът започва работа, само че доста въпроси остават нерешени  откакто напрежението сред ГЕРБ и ПП-ДБ не стихва. От 8 ноември, първият работен ден след едномесечната отмора, следва да стане ясно дали кабинетът ще просъществува, дали ще бъдат признати данъчните закони, какви ще бъдат параметрите на бюджет 2024г., който би трябвало да бъде импортиран доникъде на ноември, както и да се види какво ще бъде бъдещето на рафинерията " Лукойл " в страната ни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР