След едногодишното отлагане на Олимпийските игри в Токио 2020, Изпълнителният

...
След едногодишното отлагане на Олимпийските игри в Токио 2020, Изпълнителният
Коментари Харесай

ФИГ с важни решения след отлагането на олимпиадата

След едногодишното отсрочване на Олимпийските игри в Токио 2020, Изпълнителният комитет на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) организира съвещание посредством видеоконференция, с цел да разиска главните въпроси, повдигнати от смяната на датите и въздействието на пандемията от ковид върху събитията по гимнастика.

Изпълнителният комитет взе няколко основни решения, които ще разрешат на спортистите, техните екипи и националните федерации по гимнастика да видят малко по-ясно в тези смутни времена.

Квалификация за Олимпийските игри в Токио 2020: Докато съвсем 75 % от 324-е олимпийски квоти по гимнастика към този момент са разпределени, бързо възходящото разпространяване на пандемията от COVID-19 наруши организирането на останалите квалификационни събития, които бяха планувани да се проведат сред средата на март и края на май 2020 година.

Изпълнителният комитет отбелязва решението на Международния олимпийски комитет за удължение на интервала на подготовка до 29 юни 2021 година, което дава по-голям прозорец за довеждане докрай на процеса на олимпийска подготовка. В тази връзка Изпълнителният комитет реши да съблюдава правилата на разпоредбите за олимпийска подготовка и да направи всичко допустимо, с цел да може всички останали квалификационни международни купи и континентални шампионати, които няма да се проведат съгласно в началото плануваното, да бъдат планувани за други дати, откакто изискванията за сигурност могат да бъдат спазвани. За тази цел FIG има намерение да работи в тясно съдействие с национални федерации - домакини, както и с континенталните съюзи, с цел да откри нови дати, откакто пандемията бъде лимитирана и държавните рестрикции бъдат отстранени.

По отношение на Световната купа по спортна гимнастика в Баку, Азербайджан, която беше прекъсната на 13 март преди финалите, Изпълнителният комитет реши, че резултатите от квалификационния стадий би трябвало да се смятат за дефинитивно класиране и точките би трябвало да бъдат присъдени в сходство с тези класирания.

Нищо не се трансформира за спортистите или националните олимпийски комитети, които към този момент са спечелили квота за Олимпиадата. Те резервират мястото си на Игрите.

Възрастови критерии: Изпълнителният комитет реши, че възрастовите критериите за допустимост в разпоредбите за олимпийска подготовка би трябвало да бъдат променени, с цел да се приведат в сходство с член 5.2 от Техническия устав за ФИГ, определящ минималната възраст в годината на надпреварите за надпревари за дами и мъже, както и за Олимпийските игри. Допълнителните критерии за допустимост остават същите.

Съдии и Правилници: Изпълнителният комитет се съгласи да не трансформира критериите за избор на съдии за Олимпийските игри в Токио 2020 и по тази причина съдиите, които са поканени да вземат участие в Олимпийските игри в Токио 2020, остават поканени за идната година.

Те също по този начин взеха решение, че Правилниците за интервала 2017-2020 година във всички дисциплини по гимнастика ще останат в действие до края на 2021 година Правилниците за интервала 2021-2024, които в този момент влизат в действие на 1 януари 2022 година, ще бъдат оповестени идната година, с цел да се избегне комплициране. Всички курсове и изпити за Бреве на съдиите също ще бъдат отсрочени с една година - до ноември 2021 година

Световни шампионати: Здравната рецесия докара до отлагането на Световното състезание по акробатика през 2020 година в Женева, Швейцария, на Световното състезание по аеробика в Баку и до първото международно състезание по паркур в Хирошима, Япония. ФИГ е по отношение на федерациите уредници, с цел да откри нови вероятни дати за осъществяване на тези събития през 2021 година

Засега няма проекти за пренасяне на Световното състезание по спортна гимнастика през 2021 година в Копенхаген (Дания) или на Световното състезание по батут в Баку (Азербайджан). Процесът на кандидатура за домакинство на Световното състезание по художествена гимнастика 2021 година също продължава.

Изборен конгрес: Изпълнителният комитет разиска и Изборният конгрес, който е плануван в Анталия, Турция, през октомври 2020 година Разгледани бяха разнообразни сюжети, в това число опцията за отсрочване на конгреса до октомври 2021 година Изпълнителният комитет още веднъж ще реши обстановката в средата на май и ще вземете дефинитивно решение тогава или през юни, според от развиването на пандемията.

Междувременно всички крайни периоди, които националните федерации би трябвало да съблюдават, остават непроменени, в това число крайният период до 20 май 2020 година за подаване на кандидатури за избори.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР