След едногодишно безпрецедентно напрежение между двете съюзнически страни Еманюел Макрон

...
След едногодишно безпрецедентно напрежение между двете съюзнически страни Еманюел Макрон
Коментари Харесай

Макрон отива в Италия, за да сдобри Париж и Рим

След едногодишно невиждано напрежение сред двете съюзнически страни Еманюел Макрон ще дойде през днешния ден в Рим, с цел да рестартира френско-италианските връзки по отношение на идването на власт в Италия на ново съдружно държавно управление, което не включва Матео Салвини, гневен критик на френския президент, съобщи Българска телеграфна агенция.

Френският държавен началник ще прекара в италианската столица едвам няколко часа - що се касае за диалог с сътрудника си Серджо Матарела и работен обяд с министър-председателя Джузепе Конте.

Но въпреки и малко, визитата " има значимо съдържателно и алегорично значение ", твърди френската президентска канцелария.

Двете прилежащи страни се надяват визитата да постави завършек на войната на думи, а даже и на обиди, водена през 14-те месеца, когато полуостровът бе ръководен от обединението сред крайнодясната партия " Лига " и антисистемното Движение " Пет звезди " (ДПЗ).

" Визитата цели да обърнем страницата след една сложна глава и да покажем, че можем да стартираме на чисто, загърбили предишните различия ", акцентира Джампиеро Грамаля, специалист по европейските въпроси в римския Институт за интернационалните връзки.

Според него италианците " несъмнено ще оценят това, че точно френският президент идва на посещаване в Рим " - знак, че " не таим неприятни усеща ".

Париж обръща също внимание, че визитата на Макрон е " индикатор за баланс " без значение от рецензиите на " Лигата " против новия кабинет, командван съгласно нея от " Париж, Берлин и Брюксел ".

Според офиса на френския президент обаче не трябва да се приветства прекалено много новата политическа настройка в Рим, с цел да не се " месим в италианските работи ", а и доколкото обстановката " към момента е нестабилна ".

Новото държавно управление на Конте, образувано от Демократическата партия и Движение " Пет звезди ", в действителност е нежна структура и неяснотата набъбна още повече във вторник, когато бе оповестено основаването на ново придвижване от някогашния министър председател Матео Ренци, " мощния човек " на левицата.

Според канцеларията на Еманюел Макрон в Рим той няма да има срещи нито с Ренци, нито с водача на ДПЗ Луиджи Ди Майо, станал външен министър.

" Общи решения "

А тематики за полемики с Конте няма да липсват - от дневния ред на Европа по отношение на новата Европейска комисия до Либия, като се премине през икономическите връзки.

Най-парливият двустранен въпрос обаче остават мигрантите - главната ябълка на раздора през последните месеци с оглед нападките на някогашния италиански вътрешен министър Матео Салвини, жигосал " арогантността " и " лицемерието " на Еманюел Макрон.

Встъпването в служба на новия кабинет донесе осезаемо разведряване - италианското държавно управление в действителност отвори пристанищата на страната за избавителни кораби, оставяйки в събота да слязат на остров Лампедуза край Сицилия 82-ма мигранти от плавателния съд " Оушън вайкинг ".

Доволен, Париж показва оптимизъм и убеденост, че може " да откри общи решения с Италия в околните седмици ". Приоритет обаче остава построяването на " трайно и устойчиво решение " сред европейските страни, по-специално за преразпределяне на мигрантите, идващи с кораби в Италия и Малта, декларира офисът на френския президент.

" Прозорец от благоприятни условия " за това се отваря съгласно Париж на 1 ноември с идването на новата Европейска комисия, ръководена от германката Урсула фон дер Лайен.

В очите на Еманюел Макрон визитата в Рим бележи следваканционното му връщане на европейската сцена, където го чака натоварена есен. И по-специално взаимно съвещание на френското и немското държавно управление в наличието на немския канцлер Ангела Меркел в Париж, което ще предшества идната среща на върха на Европейския съюз на 17 и 18 октомври.

По време на своя обяд Конте и Макрон може да обиден и деликатни стопански въпроси като партньорството сред френската корабостроителница Ес Те Икс (STX) и италианската Финкантиери (Fincantieri) или несполучливия опит за доближаване сред Фиат Крайслер (Fiat Chrysler) и Рено (Renault).

" Всъщност остават още редица проблеми ", защото " Италия понася зле наличието на френски капитали в италиански предприятия, които се трансформират във филиали на френските. Още повече че италианските компании срещат мощна опозиция във Франция, щом пожелаят да сторят същото с противоположен знак ", акцентира специалистът Джампиеро Грамаля. И дава по-конкретно за образец италианските групи Гучи (Gucci), Би Ене Еле (BNL) и Пармалат (Parmalat), минали под френски надзор. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР