След едногодишна подготовка, първият роботизиран магазин Amazon Go, в който

...
След едногодишна подготовка, първият роботизиран магазин Amazon Go, в който
Коментари Харесай

Първият робомагазин на Amazon отваря врати

След едногодишна подготовка, първият роботизиран магазин Amazon Go, в който няма продавачи и касиери, отваря порти. Изцяло автоматизираният супермаркет дава обещание: „Никакви опашки, никакви инспекции, никакви каси“. CNBC разгласи, че робомогазините могат напълно да трансформират търговията на дребно.
Първият Amazon Go трябваше да бъде отворен още при започване на 2017 година, само че зародили механически проблеми забавиха процеса. Системата не постоянно можеше да разграничи двама души, избрали да закупят едни и същи артикули. Затруднения възникваха, когато деца вземаха нещо от щандовете и по-късно го оставяха на друго място. Но в този момент всичко е готово и магазинът отваря порти на 22 януари.

Магазинът е с повърхност 167 квадратни метра и няма изключително доста продукти. Използват се технологии, основани безусловно от нулата. При влизане в робомагазина, към специфичен датчик би трябвало да се покаже смарт телефона с работещо специфичното приложение на Amazon. След това посредством компютърно зрение, самообучаващи се логаритми и система от датчици, се следи всяка стъпка на купувача.

Ако бъде взета каквато и да е стока, тя незабавно се разпознава и нейната цена се записва в сметката на купувача. Ако стоката бъде върната на същото място, нейната цена се изважда от сметката.

Засега Джеф Безос тества новите технологии в обособен робомагазин. Но в случай че стартира да ги употребява във веригата магазини Whole Foods, която наскоро закупи за $13,7 милиарда, стотици хиляди касиери ще останат без работа. Но Amazon твърди, че ще са му нужни хора за друга работа в роботизираните магазини.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР