След едногодишна пауза Рафаел Надал отново е №1 в световната

...
След едногодишна пауза Рафаел Надал отново е №1 в световната
Коментари Харесай

След точно година Надал се завръща начело в световната ранглиста

След едногодишна пауза Рафаел Надал още веднъж е №1 в международната класация в мъжкия тенис. За последно испанецът оглавяваше класацията на АТП преди тъкмо 12 месеца (4 ноември 2018 г.), когато стартира своята 196-а седмица като лидер.

" Много съм благополучен от моя сезон, началото беше тежко, само че по-късно открих моя темп и играх на високо равнище, с цел да съм в сегашната си позиция. Много съм горделив ", сподели Надал, който завоюва четири трофеи дотук – мастърсите в Рим и Канада, " Ролан Гарос " и US Open.

Той стартира своя осми интервал като №1 в света и изравнява по този индикатор Иван Лендъл. Пред Надал са само Джими Конърс (9), Пийт Сампрас (11) и Джон Макенроу (14).

При последното възобновяване на ранглистата досегашният №1 Новак Джокович губи 1600 точки и по този метод сдава водачеството. Надал към този момент е с 9585 точки, до момента в който сърбинът, който победи с пета купа на " Мастърс " шампионата в Париж има 8945 точки.

He is relentless. He is remarkable.@RafaelNadal returns to the top. pic.twitter.com/Akx2L27dgI
— ATP Tour (@atptour) November 4, 2019

Трети остава Роджър Федерер (6190), следван от Даниил Медведев (5705) и Доминик Тийм (5025). С едно място се изкачва Стефанос Циципас, който към този момент е шести и разменя позиции с Александър Зверев. Осми в ранглистата е Матео Беретини, следван от Роберто Баутиста Агут и Гаел Монфис, който се завръща в топ 10. Французинът прави скок с три позиции.

Най-голям напредък бележи Денис Шаповалов, който игра край в Париж и се изкачва с 13 места до №15.

Григор Димитров към този момент е №20 след мощното си показване в края на сезона. Българинът печели седем позиции и има 1747 точки.

Битката за №1 в края на сезона

Въпреки изкачването си на върха Надал не е сигурен, че ще приключи годината като №1. В годишната класация той има 9585 точки при 8945 за Джокович. Тепърва следва финалния " Мастърс " в Лондон, който може да обърне класирането.

Участието на испанеца в британската столица към момента не е несъмнено, поради травмата, която го спря за финала в Париж. Надал ще се подложи на обзор с ядрено-магнитен резонанс, с цел да разбере какъв брой сериозна е контузията му.

Испанецът, който е и вторият най-възрастен №1 в историята, може да приключи за пети път годината като лидер в ранглистата след 2008, 2010, 2013 и 2017 година

Дори и Надал да не взе участие на финалния " Мастърс ", това няма да донесе автоматизирано първото място на Джокович. Сърбинът ще би трябвало да завоюва най-малко две победи в групата си и да стигне до финала на шампионата, с цел да оглави годишната класация.

В случай обаче, че Надал завоюва най-малко два мача, то сърбинът ще би трябвало да завоюва шампионата, с цел да бъде №1.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР