След едночасово обсъждане членовете на комисията по околна среда към

...
След едночасово обсъждане членовете на комисията по околна среда към
Коментари Харесай

След час разисквания приеха актуализираната карта за шума във Варна

След едночасово разискване членовете на комисията по околна среда към Общински съвет одобриха обновената Стратегическа карта за шума и околната среда в агломерация Варна, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Извършените измервания през 2021 година демонстрират, че допустимите шумови равнища са превишени в 18 бр. от контролните пунктове в града , което съставлява 40 % от общия брой следени зони. Анализът на данните демонстрира, че най-вече са превишените шумови равнища за зоните, ситуирани на улици с натоварен авто трафик, зоните за публичен и самостоятелен отдих, зони за лечебни заведения и санаториуми и зона за научно - изследователска активност.

За останалите пунктове, измерените шумови равнища не надвишават граничните стойности . За зоните за публичен и самостоятелен отдих се следи смъкване на междинните шумови равнища, само че надвишават граничните стойности за този тип територии.

Първата стратегическа шумова карта за Варна е създадена и призната с решение на Общински съвет през 2009 година . В резултат е направен проект за деяние за ограничение равнищата на звук, признат през 2010 година.

С разработване на стратегическа карта се прави правене на настояща оценка на броя на жителите, които са изложени на наднормени равнища на звук. От разбора на данните, получени от общата стратегическа карта за 2022 година, отчитаща шумовите равнища вследствие на въздействието на всички източници на звук на територията на агломерация Варна, е видно, че 19 % от популацията на Варна е изложено на равнища на общ звук над граничните стойности по индикатор дневна норма.

Като главен източник на звук се обрисува автомобилният трафик . Нараства броят на жителите изложени на звук във високите диапазони 65-69 децибела със 70%, а диапазон 70-74 децибела с 36%.

Въпреки ограниченията, прилагани през годините, не се регистрира значително намаление равнищата на звук .

Според Димитър Чутурков от Българска социалистическа партия е значително значимо реализирането на втори Аспарухов мост . Съветникът смята, че проектирането на оборудването не трябва да се бави повече. Смята, че построяването му ще помогне за значително понижаване на директния трафик. На мнение е, че би трябвало да се намерения за повече подземни паркинги, велоалеи, както и за монтирането на шумопоглъщащи стени край по – горещите точки като бул. „ Левски “.

Биляна Раева от групата на ГЕРБ разяснява, че в картата не са взети поради локалните източници на звук като нощните заведения, гонките, градежите на здания. Според нея би трябвало да има пунктове за премерване на шума по бул. „ Приморски “, Морска градина, пристанището, които да оказват помощ картината да бъде още по – справедлива.

Ръководителят на екипа, създал картата, изясни, че локалните източници не са заложени, тъй като не се изискват, съгласно европейската инструкция. Някои туристически градове в чужбина обаче правели сезонни карти в тази връзка, с цел да има по – явен взор върху обстановката. Той поддържа Раева във визията, че станции по заведенията, които да подават настояща момента информация на контролните органи при превишаване на допустимите стойности, биха могли да спомогнат за следенето равнищата на звук.

Христо Атанасов разяснява, че когато се взимат решения за ограничения би трябвало да бъдат доста добре премерени, тъй като се отразяват на целия стопански живот в града.

От РЗИ обясниха, че те са главният орган, който следи за местен звук от заведенията и търговски обекти. От инспекцията също са на мнение, че е нужно осъвременяване на листата с контролни пунктове в града, тъй като актуалният е още от преди построяването на бул. „ Левски “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР