След една наистина трудна за туризма година, когато половината планета

...
След една наистина трудна за туризма година, когато половината планета
Коментари Харесай

Туризмът в ЕС се адаптира към новите реалности

След една в действителност сложна за туризма година, когато половината планета беше блокирана от ограничавания за пътешестване, които продължиха и след „ отварянето “ ще може ли пандемията да промени позитивно бранша, макар компликациите? Джеръми Уилкс от „ Евронюз “ прави разбор на обстановката и подхванатите ограничения от Европейски Съюз за избавяне на най-засегнатият от пандемията бранш.

Адаптиране към “новото обикновено ”

Намираме се в Лион, Франция, където предприемачът Ан Прост към този момент 20 години предлага самостоятелни обиколки на историческия център и профилирани гастрономически турове на трансалпийския град. Компанията й процъфтява преди пандемията.

Сега, в тази обстановка на рецесия и неустановеност, за Ан е въпрос на оцеляване. Всъщност та трябваше да вземе някои сложни решения: „ За страдание трябваше да уволня стажантите “, изяснява тя. “Тогава успокоих клиентите, които към този момент ми бяха платили, че ще им възстановя сумата или че ще запазя парите, с цел да предлагам услугата още веднъж по-късно. И тогава трябваше да се обадя на други клиенти, с цел да им кажа, че към момента съм тук и че незабавно откакто всичко ще завърши, ще предложа нова и още по-невероятна услуга “.

Ето за какво Ан би трябвало да приспособява своя бизнес модел към „ новото обикновено “. „ Успокоих хората и им обясних, че са в сигурност навън “, споделя предприемачът. “Водя ги тук-там, които не са препълнени и в дребни групи. Дори това да значи по-малко клиенти. Но имам цялостен екип от водачи, които работят за мен и ние се приспособяваме. Всичко е обвързвано с акомодация и утешение. ”

Френският тупорепатор работи главно с задгранични клиенти. Ограниченията, наложени върху пътуванията, явно са оказали въздействие върху бизнеса й: „ В началото беше доста комплицирано, само че задграничните студенти, които идват от всички краища на света най-сетне съумяха да се върнат в Лион, където учат “, споделя тя. “Дори за фирмите не беше елементарно, тъй като на доста отхвърлиха визи. Но имам някои запаси в ход, тъй че оставам доста положителна ”.

Какво прави Европейски Съюз за сектора

Туристическият бранш, който съставлява 10% от Брутният вътрешен продукт на Европейския съюз, страда. От февруари до юни има спад от 75%.

За да спести милиони работни места, Европейската комисия облекчи разпоредбите за държавна помощ. Чрез своите стратегии и фондове се употребява финансова мощност, с цел да обезпечи на бизнеса нужната ликвидност.

В дълготраен проект Брюксел възнамерява да употребява фонда за възобновяване от 750 милиарда евро, с цел да направи туризма по-устойчив, показва БГНЕС.

Експертите от туристическата промишленост също приветстваха самодейността на Комисията за въвеждане на общи критерии за установяване по кое време държавите-членки би трябвало да наложат ограничавания. „ Ако хората би трябвало да пътуват още веднъж, от значително значение е европейските страни да се координират, когато постановат ограничавания “, сподели Еманюел Муние, общоприет секретар на „ Eu Travel Tech “. “Например, те би трябвало да употребяват общи критерии, с цел да дефинират рисковите области. Това е, което предлага Комисията и ние сме удовлетворени. ”

Бъдещето на индустрията

Ако секторът към този момент е трябвало да се приспособява към “новото обикновено ”, сигурно измененията към момента не са завършили. „ След тази рецесия мисля, че хората ще желаят да знаят повече при избора на варианти за пътешестване “, споделя Муние. “Не единствено кое е най-хубавото предложение, само че и това, което е най-устойчивият вид. Туроператорите ще би трябвало да бъдат по-прозрачни и дигитализацията ще играе по-подходяща роля, правейки пътуването по-лесно и по-евтино, само че и по-безопасно и чисто “.

Ключови точки

Европейската комисия вкара поредност от ограничения за подкрепяне на бранша на пътуванията и туризма по време на рецесията, породена от пандемията на ковид.

• През май се одобри пакет от общи начинания и критерии за туризъм и превоз. Този пакет има за цел да помогне на държавите-членки да отстранен рестриктивните мерки за пътешестване в границите на Европейски Съюз и да разреши на туристическия бизнес да отвори още веднъж след месеци на блокиране, като в същото време съблюдава нужните здравни защитни ограничения.

• Специален уеб страница и приложение REOPEN EU с интерактивна карта стартираха през юни, с цел да дават на туристите и пасажерите подобаваща информация за безвредното пътешестване в Европейски Съюз.

Комисията също по този начин е подхванала стъпки за обезпечаване на ликвидност за туристическия бизнес, изключително за МСП, с помощта на гъвкавостта, предоставена от разпоредбите за държавната помощ и финансирането от Европейски Съюз:

• Осигуряване на незабавна ликвидност на компании, наранени от рецесията, посредством Инициативата за реагиране на ковид в отговор на споделено ръководство с държавите-членки.

• Чрез обезпечаване на до 8 милиарда евро финансиране за 100 000 дребни предприятия, наранени от рецесията, посредством Европейския капиталов фонд.

• За да подкрепи заетостта, програмата SURE оказва помощ на държавите-членки да покрият разноските за национални стратегии за ненапълно работно време и сходни ограничения, които разрешават на фирмите да запазят работните си места. Комисията също по този начин поддържа партньорствата сред службите по заетостта, обществените сътрудници и бизнеса, с цел да улесни преквалификацията, изключително за сезонните служащи.

• През юли Европейският съвет реализира съглашение по отношение на проекта за възобновяване и бюджета на Европейски Съюз за интервала 2021-2027. Той упълномощава Комисията да заема до 750 милиарда евро на финансовите пазари, до момента в който 672,5 милиарда евро са планувани за „ Механизъм за възобновяване и резистентност “.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР