След една година, на 24 декември, слънчевата сонда Паркър на

...
След една година, на 24 декември, слънчевата сонда Паркър на
Коментари Харесай

Мисия на НАСА се подготвя да докосне Слънцето

След една година, на 24 декември, слънчевата сонда " Паркър " на НАСА ще прелети около Слънцето с изумителната скорост от 195 км/сек, или 435 000 благи в час. 

Нито един обект, основан от индивида, няма да се е движил толкоз бързо, нито пък да се е приближавал толкоз покрай нашата звезда - единствено на 6,1 млн. км или 3,8 млн. благи от " повърхността " на Слънцето. 

" На процедура ние съвсем кацаме на звездата ", съобщи доктор Нур Рауафи, който е един от участниците в плана.

" Това ще бъде грандиозно достижение за цялото човечество. Това е равностойно на кацането на Луната през 1969 година ", съобщи ученият от Лабораторията по приложна физика към Университета " Джонс Хопкинс " пред Би Би Си Нюз.

Скоростта на " Паркър " ще се дължи на голямото гравитационно привличане, което ще изпитва, до момента в който пада към Слънцето. Това ще бъде еднакво на полет от Ню Йорк до Лондон за по-малко от 30 секунди.

Слънчевата сонда " Паркър " на американската галактическа организация е една от най-смелите задачи, замисляни в миналото. Изстреляна през 2018 година, тя има за цел да направи многократни и все по-близки прелитания към Слънцето.



Маневрата в края на 2024 година ще води " Паркър " до едвам 4% от дистанцията сред Слънцето и Земята (149 млн. км/93 млн. мили). Предизвикателството, пред което е изправен " Паркър ", ще бъде голямо. В перихелия, точката от орбитата на сондата, която е най-близо до звездата, температурата в предната част на галактическия уред евентуално ще доближи 1400C.

Стратегията на " Паркър " е да влезе бързо и да излезе бързо, като направи измервания на слънчевата среда с набор от принадлежности, ситуирани зад пълен топлинен щит.

Изследователите се надяват, че премията за това ще бъде пробив в познанията за някои основни слънчеви процеси. Основното измежду тях е по-ясно пояснение на действието на короната - външната атмосфера на Слънцето. В нея се следи нещо, което наподобява опонира на интуицията, а точно прегряване. Температурата на Слънцето във фотосферата, на повърхността, е почти 6 000° C, само че в короната тя може да доближи зашеметяващите милиони градуси и повече. Човек би си помислил, че температурата ще понижава с отдалечаването от нуклеарното ядро на звездата.

Също по този начин в региона на короната потокът от заредени частици - електрони, протони и тежки йони - ненадейно се форсира до свръхзвуков вятър, движещ се със скорост 400 km/s, или 1 000 000 благи в час. Учените към момента не могат да обяснят изцяло и това. Но то е от решаващо значение за възстановяване на прогнозите за държанието на Слънцето и за явлението " галактическо време ". Последното се отнася до мощните изригвания на частици и магнитни полета от Слънцето, които могат да влошат връзките на Земята и даже да срутен електропреносната мрежа. Радиацията също по този начин съставлява риск за здравето на астронавтите.

" Това придобива ново измерение, изключително в този момент, когато мислим да изпратим дами и мъже назад на Луната и даже да установим непрекъснато наличие на лунната повърхнина ", сподели доктор Рауафи.

" Паркър " направи едно от околните си приближавания до Слънцето в петък. Той има планувани още три през 2024 година, след което ще се завърти към Венера на 6 ноември, с цел да помогне за огъването на нейната орбита и да трансформира 24 декември в историческо събитие.

Ръководител на научния отдел на НАСА е доктор Ники Фокс. Тя е била водещ академик на " Паркър ", преди да поеме актуалната си роля. Тя съобщи, че главният плюс на прелитането на 24 декември ще бъде продължителността на престоя на сондата в короната, която е доста по-дълга, в сравнение с при всяко предходно прехвръкване.

" Не знаем какво ще открием, само че ще търсим талази в слънчевия вятър, свързани с нагряването. Подозирам, че ще усетим доста разнообразни типове талази, което ще покаже, че става дума за комбинация от процеси, за които хората спорят от години ", сподели тя пред Би Би Си Нюз.

Предстоящата година ще бъде върхът на задачата на " Паркър " ; той няма да може да се приближи до Слънцето след декември, не на последно място тъй като орбитата му към този момент няма да разрешава прелитания на Венера, с цел да се настрои траекторията му на още по-тесен път.

Но в случай че се приближи още повече, рискува да съкрати сянката, хвърляна от огромния щит на " Паркър ", и да изложи задната част на галактическия уред на непоносими температури.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР