След една година гробницата до с. Свещари ще бъде реставрирана,

...
След една година гробницата до с. Свещари ще бъде реставрирана,
Коментари Харесай

След година гробницата до с. Свещари ще бъде реставрирана и консервирана

След една година гробницата до с. Свещари ще бъде реставрирана, консервирана, дефинитивно ще бъдат експонирани всички нейни най-характерни детайли, ще се снабди с ново художествено осветяване, както и с нова експозиция, която споделя за откриването й през 1982 година От 1985 година тя е включена в листата на Световното завещание на ЮНЕСКО. Това разгласи проф. Диана Гергова, която от дълги години се занимава с изследването й, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Тя е неповторима със своя проект, със съчетанието на три типа декорация – архитектурна, скулптурна и живописна. Уникална е с архитектурните елементи, които ни описват за характерните гетски тракийски обреди на обезсмъртяването. Отличава се с изключителна хубост и изключителна информация за ролята на духовността на гетите, както във образуването на европейската нематериалност от първото хилядолетие преди Христа, по този начин и въздействие върху по-късната християнска идеология “, съобщи за БГНЕС проф. Гергова.

Тя акцентира, че планът на фондация Credo bonum се осъществя с финансовата поддръжка на посланическия фонд за запазване на културата и посолството на Съединени американски щати.

„ 184 000 $ коства реализирането на този план. През идната година екипът на проф. Гергова ще реставрира някои от неповторимите детайли на гробницата. Всяка година тя е посещавана над 50 000 души “, сподели посланикът на Съединени американски щати в България Ерик Рубин. Той изясни, че от 2002 година това е 8-ми план, изпълняван от американското посолство.

„ Предишните ни планове включват библиотеки, църкви, мозайки и антични гробници из цяла България. Най-скорошният ни план е черква Свети Йоан Алитургетос в Несебър, която ще бъде отворена на 9 ноември. Към днешна дата Съединени американски щати са дарили над 1 800 000 лева за опазване на богатото културно завещание на България “, добави още той и сподели, че ще продължат да поддържат опазването на културно-историческото ни завещание.

„ 36 години след откриването на гробницата тя продължава да изумява със своята магнетична мощ. Тя е измежду най-ярките знаци на мощно развитата тракийска цивилизация, която постоянно е недооценявана от локалните и международни учени. От основаването на фондацията ни от 2006 година до момента екипът ни и аз непрекъснато работим за популяризирането и запазването на културното завещание по нашите земи. С плановете Софийска света гора, SOS старините на България, десетките изложения, имаме вяра че способстваме възвръщането на интереса, любознанието и познанието на хората “, съобщи създателят на фондация Credo Bonum Цветелина Бориславова.

На събитието участва и зам.-министърът на културата Амелия Гешева, която изрази удовлетворение от реализирането на плана. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР