След двумесечни преговори през март Русия и Украйна почти са

...
След двумесечни преговори през март Русия и Украйна почти са
Коментари Харесай

Украйна внезапно се отказа от сделката за Черно море

След двумесечни договаряния през март Русия и Украйна съвсем са постигнали ново съглашение за мореплаване в Черно море, само че Киев ненадейно се е отказал от него, заяви Ройтерс, базирайки се на анонимни източници, осведомени с въпроса.

Маршрутът за транспорт на товари е без публично съглашение от юли 2023 година, когато Москва отхвърли да възобнови първичната Черноморска самодейност за зърно с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации. Русия съобщи, че Съединени американски щати и Европейски Съюз не са спазили своята част от съглашението, блокирайки износа на съветски храни и торове.

Последните диалози бяха извършени с посредничеството на Турция по самодейност на Организация на обединените нации, а съгласно източници на Ройтерс предишния месец е реализирано авансово съглашение за " гарантиране на сигурността на комерсиалното мореплаване в Черно море ".

Те обявиха, че въпреки Киев да не е подписал публично, той се е съгласил, че президентът Реджеп Тайип Ердоган може да разгласи съглашението ден преди локалните избори в Турция на 31 март, като пактът ще влезе в действие незабавно след оповестението му.

  " В последния миг Украйна ненадейно се отдръпна и договорката беше провалена. "

Според плана, забелязан от Ройтерс, Анкара е посредничила при сключването на съглашения сред Москва и Киев " за обезпечаване на свободно и безвредно мореплаване на комерсиалните кораби в Черно море " в сходство с морските конвенции.

Гаранциите нямаше да се ползват за " военни кораби, цивилен плавателни съдове, пренасящи военни артикули ", с изключение на в случаите, когато това е контрактувано от всички страни, се показва в копието на документа.

Според проектоспоразумението Русия и Украйна трябваше да предложат гаранции за сигурност на комерсиалните кораби в Черно море, като се задължат да не ги нападат, задържат или претърсват, при изискване че са без товар или са заявили невоенен товар.

Причините за отдръпването на Киев не са ясни, само че президентът Владимир Зеленский упрекна Русия, че по време на първичното съглашение се е насочила към инфраструктурата за експорт на зърно, като по този метод е изложила на риск уязвими страни.

Говорейки пред кореспонденти по-рано тази година, съветският външен министър Сергей Лавров отхвърли Москва в миналото да е атакувала украински кораби в Черно море по време на договорката за зърно. Една от аргументите Москва да не се върне към Черноморската зърнена самодейност беше злоупотребата на Киев с корабния проход по време на съглашението, сподели той.

Украинците използваха тези свободни и сигурни проходи, с цел да изстрелят оръжията си под формата на морски безпилотни летателни апарати ", нанасяйки вреди на съветски кораби и пристанища, съобщи Лавров. Той добави, че по силата на остарялото съглашение единствено 3% от изпратеното украинско зърно е отивало в страни от листата на Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации с най-нуждаещите се страни.

Оттогава Москва е дарила 200 000 тона зърно на шест африкански страни, като последните колета са пристигнали през януари тази година.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР