След двучасови дебати парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев

...
След двучасови дебати парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев
Коментари Харесай

Ветото на Радев отново не мина, МВР също ще може да охранява държавници


След двучасови диспути Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев и още веднъж утвърди оспорените от президента промени в Закона за Министерство на вътрешните работи, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В поддръжка на ветото гласоподаваха едвам 59 народни представители, а болшинството 136 гласа законопроектът бе наново признат.

С днешното гласоподаване депутатите дефинитивно разпоредиха охранителни функционалности върху новосъздадената дирекция в Министерство на вътрешните работи „ Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма “. Според президента това ще докара до излишно повтаряне с работата на Национална работа за защита (НСО), както и до неефективно и безрезултатно консумиране на държавен запас, без това да докара до повишението на сигурността.

Мотивите на президента бяха подкрепени в пленарната зала от „ Българска социалистическа партия за България “. Според депутата Красимир Янков прехвърлянето на функционалности от НСО към Министерство на вътрешните работи повдига „ сериозен въпрос за действието на системата за сигурност “, а честите промени в законодателството в тази област водят до „ неустойчивост и неустановеност “ във връзка с чиновниците и поставените задания.

„ Има процедура в обособени страни, водещи в сигурността, да няма настрана звено, наподобяващо НСО. Тази активност се реализира от Министерство на вътрешните работи, само че вие го вършиме като половин крачка. В момента оставяте и двете звена на един крайник, другият е във въздуха “, счита Янков. Той акцентира, че смяната се прави и без никаква прогноза какъв брой и кои ще бъдат охраняваните лица, както и какъв брой ще коства това на страната.

От своя страна ръководещите поддържаха предлагането за промени, като подсетиха, че защитата ще се реализира не по принцип, поради заеманата служба, а единствено при съществуване съответна опасност за съответния чиновник. „ Няма повтаряне. Ако има такова, то е съществувало и до момента “, счита депутатът от ГЕРБ и някогашен вътрешен министър Валентин Радев. „ НСО не може да охранява чиновници от трите управляващи, с изключение на четиримата посочени, в Стара Загора или в някоя дребна паланка “, акцентира още той.

Колегата му Красимир Ципов също поддържа поправките. От трибуната той акцентира, че текстовете плануват просто една правна опция Министерство на вътрешните работи да охранява държавни чиновници, в случай че те са поискали това, а специфична комисия е разгледала проблема и е взела решение за това. Според няма никакво повтаряне на функционалности, а претекстовете за ветото „ демонстрират непознаване на бранша за сигурност “.

Предстои законът публично да влезе в действие след обнародването му в Държавен вестник. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР