След двегодишно отсъствие България се завърна на международните дългови пазари

...
След двегодишно отсъствие България се завърна на международните дългови пазари
Коментари Харесай

МФ изтегли скъп нов дълг за почти 4,5 млрд. лв.

След двегодишно неявяване България се завърна на интернационалните дългови пазари и през вчерашния ден Министерството на финансите съумя да пласира две излъчвания на обща стойносто 2,25 мрд. евро или малко под 4,5 милиарда лева Този път обаче, цената на финансирането е доста по-висока. 

Според данните, предоставени от отрасловото ведомство, по първата емисия, която е за 7 години и която е събрала общо 1,5 милиарда евро, доходността е скочила до 4,125%. Другата емисия е за 750 млн. евро за париод от 12 години и рентабилност от 4,65%. 

По калкулации на някогашният финансов министър Симеон Дянков, това значи, че първата емисия ще ни коства по 93 млн. лева спомагателна рента на година, а втората - по 165 млн. лева Общо - 800 млн. лева за 12 години. 

Парите са нужни, с цел да финансират годишния недостиг в бюджета. До момента страната бе изтеглила едвам 1,8 милиарда лева единствено от вътрешните пазари при таван от 10,3 милиарда лева Другата седмица се чака МФ да разгласи нова емисия, само че този път единствено за вътрешния пазар. 

Отчитайки размера на издадените еврооблигации, общият размер на държавния дълг ще доближи 34,5 милиарда лева (съгласно националната методология), което съставлява 22,9 % от прогнозния Брутният вътрешен продукт за 2022 година. До края на 2022 година Министерството на финансите не възнамерява друго излизане на външните финансови пазари.

Причините за реализирана рентабилност са главно две - една интернационална и една вътрешна. Първо международните централни банки, в това число ЕЦБ, надуха лихвените проценти в опит да се преборят с инфлацията, а това изцяло обикновено въздейства и на излъчванията държавен дълг. По-важното обаче е, че България се забави неимоверно с процедурата, което точно ще ни коства доста пари при изплащането им. 

Истината е, че остарялото държавно управление знаеше прелестно, че дълг ще се набира, само че не го направи още при започване на година при гласуването на бюджета с оправданието, че след нахлуването на Русия в Украйна пазарите са замръзнали. Това обаче не беше правилно, интензивността бе намяляла, само че задължения можеха да се теглят. Тогава лихвата би била доста по-ниска съгласно всички участници на пазара и съгласно всички специалисти. 

В момента ситуацията е още по-сериозно, тъй като реализирана рентабилност на нашите облигации е по-висока даже от 10-годишните бондове по италианския дълг, който се търгува на 4,021%. Спредът с немските бондове е съвсем 3% по 12-годишната ни облигация. 

Вероятно причина за това е реакцията на вложителите към разхлабената фискална политика и по-големите разходи на страната. 

В последна сметка, рекапитулацията на числата демонстрира, че цената на новия дълг е по-висока от предстоящата, въпреки да бе ясно, че по това време финансирането ще изисква по-високи лихви при връщане. Въпреки това общите равнища на дълг у нас остават ниски и страната ни е третата в Европейски Съюз с минимален държавен дълг. През идващите години обаче, той ще пораства, тъй като плануваните дефицити мъчно ще бъдат консолидирани в условия на политическа неустойчивост и конкуренция кой ще даде повече. А дефицити се финансират през задължения. 

Коментари10 коментара
Моля, или се, с цел да участвате в диалога!
 Заглавие
Песента The Gambler е написана от Дон Шлитц през 1976 година И след това е записвана от разнообразни реализатори, в това число Джони Кеш. Кени Роджърс обаче е този, който съумява да направи песента сполучлива и разпознаваема.
20 5 Още КОментари Най-новоПрочети още

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР