След две седмици в Женева влиза в сила нова минимална

...
След две седмици в Женева влиза в сила нова минимална
Коментари Харесай

Женева с най-висока минимална заплата в света - над 7200 лева на месец

 След две седмици в Женева влиза в действие нова минимална заплата от 23 швейцарски франка на час (около 21 евро), която ще бъде най-високата в света. Като се имат поради приблизително 41 часа седмично измежду служащите в Женева, новата заплата възлиза на към 4086 швейцарски франка или към 3700 евро (7 247 лева.) на месец, доста над 2180 евро (12,1 евро на час), които получават служащите в страната с втората най-висока минимална заплата в света – Австралия, оповестява “Дойче Веле ", представени от БГНЕС.

Новата минимална заплата беше утвърдена предходната неделя на локален референдум, където самодейността " 23 франка минимално “ получи поддръжката на 58,16 % от гласувалите, макар обстоятелството, че през 2011 година те бяха отказали сходно предложение. Женева в действителност е третият швейцарски кантон (от 26), който утвърждава този размер на минимална заплата. Той към този момент е в действие в Юра и Нюшател, във френскоговорящата зона в западната част на страната, а скоро ще бъде въведена и в италианоезичния кантон Тичино.

В скоро време този въпрос ще се гласоподава и в Базел. За разлика от други прилежащи страни, Швейцария няма национална минимална заплата, годна в цялата федерация.

Новата минимална заплата в Женева е в контрастност с тази на Европейския съюз, където даже страна с висок стандарт на живот като Люксембург я дефинира на " единствено “ 2141 евро на месец. Тази на Ирландия, Холандия, Белгия, Германия и Франция варира сред 1 706 евро и 1539 евро, демонстрират данни на Евростат.

От останалите страни единствено Испания надвишава хиляда евро, с 1108 (цифра, сходна на 1 122 евро в САЩ). Италия, Кипър, Австрия и скандинавските страни – членки на Европейски Съюз (Финландия, Швеция и Дания) нямат национална минимална заплата.

Новата минимална заплата може да усили възходящата група гранични служащи – над 180 000, които живеят в гранични региони на Швейцария във Франция, Италия или Германия, където разноските за живот са доста по-ниски. Ежедневно границата бива пресичана от жителите там, с цел да отидат до работните си места в Швейцария
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР