След дванайсетгодишна раздяла случайна среща в Лондон съживява миналите чувства

...
След дванайсетгодишна раздяла случайна среща в Лондон съживява миналите чувства
Коментари Харесай

Човешка история, в която е трудно да вземеш страна

След дванайсетгодишна разлъка инцидентна среща в Лондон съживява предишните усеща на Джордж Дароу и Анна Лийт. Сега нищо не може да им попречи да бъдат дружно - той е ерген, американски посланик, а тя - вдовица. Заминавайки за Париж с желание да й предложи брак, Дароу получава депеша от Анна, която го огорчава и връща загатна за остарялата болежка. На гарата Дароу среща младата, очарователна и духовита Софи Вайнър и двамата отиват в Париж...
"Рифът ", който издателство "Жар - Жанет Аргирова " разгласява в своята поредност "Класика " в превод на Мария Стоева, е една от най-хубавите произведения на Едит Уортън, задълбочено проучване на човешкия темперамент, красиво написана, елегантна прозаичност със стегнат сюжет и ярки подиуми. С присъщия си подигравателен жанр авторката разказва аристократичното общество, което с помощта на произхода си познава от вътрешната страна. Героите й са изобразени като интелигентни и чувствителни хора, които не се задоволяват с това, което им предлага животът, само че са неспособни да прескочат бариерите на публичните условности.
Романът е написан през 1912 година в апогея на креативната зрялост на Едит Уортън. Той е оценен най-високо от нейния непосредствен другар Хенри Джеймс. Творбата пресъздава сантиментални взаимоотношения, двойни стандарти и непредвидени последици, в които попадат четирима американци в Европа тъкмо преди Първата международна война, и целият сюжет се върти към казаното и неизказаното сред тях. Уортън е неутрален наблюдаващ на протичащото се и оставя читателя самичък да преживее мислите и страстите на героите. Това е една "човешка история ", в която е мъчно да прецениш кой е прав и кой бърка и да вземеш страна. "Рифът " е филмиран през 1999 година от американския режисьор Робърт Алан Акерман, в основните функции са Села Уорд и Тимъти Далтън.
Едит Уортън е писателка и дизайнерка, наградена с "Пулицър " за романа си "Невинни години ". Тя е персона с разностранни ползи, всемирски човек, общувала е с бележити персони като президента Теодор Рузвелт, писателите Скот Фицджерад, Джоузеф Конрад, Хенри Джеймс, както странник. Известна е с милосърдието и благотворителната си активност по време на Първата международна война, за което президентът на Франция я награждава с най-голямата френска премия - Ордена на Почетния легион.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР