След дванадесет години, в които Европейската комисия наблюдава и помага

...
След дванадесет години, в които Европейската комисия наблюдава и помага
Коментари Харесай

Идва краят на наблюдението на българското и румънското правосъдие

След дванадесет години, в които Европейската комисия следи и оказва помощ за промените в правосъдните системи на България и Румъния, основаният от нея Механизъм за съдействие и инспекция ще бъде преустановен. Последните отчети по мониторинга на Европейска комисия в границите на този механизъм ще бъдат оповестени във вторник, като се чака в тях Комисията да разгласи, че наблюдението ще продължи в границите на бъдещия годишен обзор за върховенството на закона, който ще обгръща всичките 27 държави-членки.

В България това сигурно ще бъде употребявано като мотив в политическия спор още повече, че отчетът идва в седмицата преди гласуването на локалните избори в неделя и единствено два дни преди избора на нов основен прокурор, където претендентът е единствено един - зам. основният прокурор Иван Гешев, протежиран от настоящия основен прокурор Сотир Цацаров.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Бойко Борисов персонално се ангажира със свалянето на механизма, а още преди три години Жан-Клод Юнкер направи изказване, че това ще стане до края на мандата на актуалната Европейска комисия, " тъй като министър председателят, моят другар Бойко, ще направи всичко, с цел да отговори на упованията ". През юли в подтекста на изборите за нова еврокомисия министър председателят Борисов се опита да пазари с претендента на социалистите Франс Тимерманс поддръжка против събаряне на мониторинга и влизане в Шенген. През юни правосъдният министър Данаил Кирилов даже разгласи, че ще подаде оставка, в случай че до края на мандата на тази Европейска комисия не бъде анулирано наблюдението. В този смисъл държавното управление ще си припише огромна победа с рухването на мониторинга, въпреки че забележимата липса на оптимизъм досега може да значи, че към момента не е ясно по какъв начин тъкмо Европейска комисия ще формулира края му - дали е реализиран огромен триумф в промените или към момента има доста дефекти, които би трябвало да бъдат поправени.

Със сигурност това събитие ще се регистрира като знаково при идния избор за основен прокурор. Една от значимите рекомендации на Европейска комисия в предходните отчети е нуждата от продължение на промяната на прокуратурата и на изясняване на статута на основния прокурор в подтекста на рекомендациите на Службата за поддръжка на структурните промени към Европейска комисия. Препоръките бяха формирани след самостоятелен одит от петима европейски прокурори през 2016 година Любопитно е, несъмнено, какво ще каже Европейска комисия в тази част на отчета, само че детайлите най-вероятно ще потънат в подтекста на преустановяване на механизма.

Европейската комисия възнамерява последният отчет да бъде показан безшумно, без особено събитие, което да ознаменува края на дванадесетгодишната сага. Това ще стане по време на дебрифинга от утрешното съвещания на Европейската комисия. Решението на Европейска комисия ще показа комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. По време на конференцията не се чака да участват нито заместител ръководителя на Европейска комисия Франс Тимерманс, който отговаряше за върховенството на правото, нито комисаря по правораздаване Вера Йоурова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР