След два неуспешни опита НАСА планира да изстреля новата си

...
След два неуспешни опита НАСА планира да изстреля новата си
Коментари Харесай

НАСА се завръща на Луната с изстрелване на мегаракета

След два несполучливи опита НАСА възнамерява да изстреля новата си мегаракета към Луната рано в сряда от Флорида, по-малко от седмица откакто голямата машина устоя на вихър.

" Нашето време идва. И се надяваме, че това ще стане в сряда ", съобщи Майк Сарафин , началник на дълго отлаганата задача " Артемида 1 ", в централата на НАСА.

Мисията " Артемида 1 " - изпитателен полет без астронавти - съставлява първата стъпка в проекта на американската галактическа организация за създаване на трайно наличие на Луната и добиване на потребен опит оттова за подготовка на бъдещо пътешестване до Марс.

Наречена на сестрата на Аполон в гръцката митология, новата галактическа стратегия идва 50 години откакто хората за финален път стъпиха на лунната земя.

Първото изстрелване на ракетата Space Launch System, най-мощната, конструирана в миналото от НАСА, е планувано за сряда в 1:04 ч. локално време (06:04 ч. по Гринуич), като е допустимо изстрелването да продължи два часа.
I mission to the Moon, scheduled to launch NET 1:04am ET (0604 UTC) on Nov. 16:
— NASA (@NASA)

Обратното преброяване към този момент е почнало в фамозния галактически център " Кенеди ", където оранжево-белият колос чака първия си полет.
Излитането е планувано по-малко от седмица след прекосяването на урагана Никол, който ракетата устоя на открито на стартовата площадка.
Засега чиновниците правят оценка риска, обвързван с повредите от урагана.

При нужда са вероятни две аварийни дати - 19 и 25 ноември .

Далечната страна на Луната

Времето дава обещание да бъде меко, с 90-процентен късмет за удобни условия по време на прозореца за изстрелване.
В края на септември се наложи ракетата да бъде откарана в постройката за сглобяване, с цел да бъде предпазена от различен вихър - Ян.

Преди тези метеорологични неуспехи два опита за изстрелване трябваше да бъдат анулирани по механически аргументи.
Първият крах беше обвързван с повреден датчик, а вторият - с приключване на гориво при пълненето на резервоарите на ракетата. Ракетата работи със свръхстуден и неустойчив течен О2 и водород.

Оттогава НАСА е заменила уплътнението и е трансформирала процедурите си, с цел да избегне оптимално термичния потрес.
Сега се чака пълненето на резервоарите да стартира във вторник следобяд.

Очаква се към 100 000 души да следят изстрелването , като ракетата дава обещание да освети нощното небе.

Капсулата " Орион " ще бъде издигната от два ускорителя и четири мощни мотора под главната степен, която ще се отдели единствено след няколко минути.

След последния подтик на горната степен капсулата ще се насочи на път, като ще й трябват няколко дни, с цел да доближи до задачата си.
Вместо да се приземи на Луната , тя ще заеме далечна орбита, навлизайки на 40 000 благи (64 000 км) оттатък далечната страна - по-далеч от всеки различен населен галактически транспортен съд до момента.

Накрая " Орион " ще се насочи към противоположния стадий от своето пътешестване. При прекосяването през атмосферата топлинният щит на капсулата ще би трябвало да издържи на температура, на половина по-висока от тази на повърхността на Слънцето.

Ако излитането се реализира в сряда, задачата ще продължи общо 25 дни и половина , като ще се спусне в Тихия океан на 11 декември.

НАСА разчита на сполучлива задача, откакто създава ракетата SLS повече от десетилетие. Според обществен отчет до края на 2025 година тя ще е вложила над 90 милиарда $ в новата си лунна стратегия.

През 2024 година " Артемида 2 " ще бъде съвсем повтаряне на първата задача, въпреки и с астронавти.
" Артемида 3 " би трябвало да започва не по-рано от 2025 година, като екипажът ще включва първата жена и първия цветнокож на Луната.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР