След два месеца работа с обезглавени комисии, парламентът най-сетне е

...
След два месеца работа с обезглавени комисии, парламентът най-сетне е
Коментари Харесай

Борисов - шеф на външната комисия, ДПС поема бюджетната

След два месеца работа с " обезглавени " комисии, Народното събрание най-накрая е на път да избере техните управления. Това единствено по себе си издава, че " сглобката " на (не)коалиционните връзки най-малко към този момент е здрава - защото председателските места в комисиите бяха държани като заложници на връзките сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната-Демократична България ", както и Движение за права и свободи, на процедура.

В деловодството на Народното събрание от председателката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова са импортирани шаблонни оферти за избор на управления на комисиите, без да са посочени имена. Очакването е по-голямата част от комисиите, в т. ч. значимите, да се разпределят сред ГЕРБ и Движение за права и свободи, а мандатоносителят ПП-ДБ да получи едвам две председателски места.

Знаково - чака се водачът на партията Бойко Борисов да оглави комисията по външна политика. ГЕРБ ще получи още постоянно противоречивата комисия по районна политика. Партията на Борисов взима и комисията по енергетика - също основна, като се чака да я оглави някогашният отраслов министър Делян Добрев. При ГЕРБ отива също значимата комисия - тази по защита, управлявана евентуално от специалиста в региона Христо Гаджев.

Също знаково - съпредседателят на " Промяната " Кирил Петков ще ръководи комисията по европейските въпроси. ПП-ДБ получава общо две комисии, втората - тази за електронното ръководство. Тя се чака да се оглави от някогашния отраслов министър в кабинета " Петков " - депутатът от квотата на Демократична България Божидар Божанов.

Движение за права и свободи ще вземе общо четири комисии, в т. ч. основната бюджетна. За неин ръководител се чака да бъде определен Йордан Цонев. " Най-популярният " народен представител на Движението - Делян Пеевски, пък ще бъде включен в състава на правната комисия. Преди седмица той се съгласи да се откаже от участието си в комисията по конституционните въпроси - след апел от съпредседателя на Демократична България Христо Иванов знаковите политически лица да се отдръпват. Движение за права и свободи ще взе участие въпреки всичко в ротационното председателство на комисията, която ще се занимава с промените в главния закон - посредством депутата си Хамид Хамид. Очаква се първото председателство да поеме ГЕРБ - в лицето на Екатерина Захариева.

Този път за българите в чужбина няма да дава отговор " Възраждане ", като това решение предизвикваше непроменяемо брожения в предишните парламенти. Ресорната комисия отива при Българска социалистическа партия. Това е и единствената комисия, която левицата ще получи.

Хората на Костадин Костадинов са " обезщетени " - с комисията по туризъм.

" ИТН " също ще получи една комисия - тази по земеделието.

Към момента ръководител има единствено правна, по силата на така наречен джентълменско съглашение с ГЕРБ, тя бе управлявана от депутата от квотата на Политическа партия Стою Стоев.

Очаквайте детайлности
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР