След два месеца пътищата в страната остават без поддръжка. Министерският

...
След два месеца пътищата в страната остават без поддръжка. Министерският
Коментари Харесай

Правителството на Петков оставя държавата без пътно поддържане

След два месеца пътищата в страната остават без поддръжка. Министерският съвет упрекна районния министър Гроздан Караджов и Агенция " Пътна инфраструктура " за застрашеното поддържане на пътища в страната. На конференция през вчерашния ден зам.финансовият министър Андрей Цеков, ръководителят на районната комисия в Народното събрание Настимир Ананиев и зам.-регионалният министър Ивайло Стайков (назначен от премиера) разясниха, че има действителна заплаха пътната мрежа да остане без поддръжка след 30 септември и че АПИ продължава " порочния, корупционен модел ".

Те обаче не дадоха отговор на въпросите на медиите какво е решението на казуса и по какъв начин ще бъде подсигурено зимното поддържане. Държавата е лишена от пътно поддържане през идващите 6 – 7 месеца. Необходимо е време за осъществяване на нови процедури, обжалвания. Очевидно е, че с тези дейности е оскърбен публичния интерес и това ще заплаши живота и здравето на обществото ", разяснява Цеков.

Зам.-финансовият министър съобщи, че АПИ е отговорна за създалата се обстановка, тъй като е прекратила новите публични поръчки, които бяха стартирани през април. Цеков даже загатна, че от ръководителя на Пътната организация би трябвало да бъде потърсена освен политическа, само че и наказателна отговорност и че АДФИ е сезирана по въпроса. Цеков съобщи, че районният министър Гроздан Караджов следва да вземе отношение по въпроса.

Това са следващите порции неистини и претоплени манджи ", разяснява пред Economic.bg отрасловият министър в оставка Караджов. Той добави, че ще отговори на обвиняванията на Министерски съвет с документите и обстоятелства на конференция, планувана за по-късно денем.

Припомняме, че новите публични поръчки бяха оповестени през април и до 30 септември, когато изтичат договорите на пътните компании съгласно решението на Народното събрание, трябваше да бъдат определени нови реализатори. Поръчките бяха всеобщо обжалвани от пътните компании в символ на протест против властта поради неизплатените цялостни суми за осъществени действия отпреди две години.

Агенция " Пътна инфраструктура " ги приключи в края на предишния месец и това слага под риск поддръжката на пътищата в страната.

Управляващите обаче са прогледнали за казуса едвам в този момент, тъй като по думите на Андрей Цеков решението за преустановяване е трябвало да бъде оповестено обществено в Регистъра за публични поръчки в 3-дневен период. Според Цеков обаче това е станало обществено притежание едвам този понеделник (25 юли).

Серията от нови взаимни обвинявания идва в първия ден от митингите на пътноподдържащите компании, които във вторник сигнализираха, че републиканската пътна мрежа ще остане без поддръжка и насочиха предизвикателство към премиера Кирил Петков да приключи настоящите им контракти незабавно, откакто са " толкоз неприятни ", имайки поради отчета на междуведомствената група, който установи, че 79% от дейностите по договорите за настоящ ремонт, в действителност са съществени поправки. Именно поради това министър председателят Петков и финансовият министър Асен Василев неведнъж заявяваха, че градежите са " противозаконни ".

Констатациите в отчета обаче изпаднаха в несъгласие със мнение на ДНСК. В него се споделя, че " студеното преработване " може да се счита за техника, употребена при настоящите поправки. Строителният надзор действително споделя, че страната би трябвало да се разплати с всички компании. Според ръководителя на Комисията по районно развиване в Народното събрание и народен представител от " Продължаваме промяната " Настимир Ананиев по този начин страната ще разпише " празен чек ".

Това е обществен запас за милиарди левове. Не може празен чек да се дава на пътните строители ", съобщи Ананиев. Той добави, че ще бъде платено единствено на " изрядните " компании, за които отчетът на междуведомствената комисия споделя, че няма проблем със заданията. ДНСК би трябвало да ревизира заданията на останалите компании и да каже дали въобще са осъществявани действия и дали са законни, разяснява Ананиев.

Цеков в този момент споделя, че само АПИ може да приключи настоящите контракти на компаниите. Ако бъдат прекъснати, Пътната организация ще може да разпорежда действия единствено по спешни поправки, базирайки се на правилник в Закона за публичните поръчки (ЗОП), предусещащ това да се случва единствено при изключителни обстановки.

Под мнението на ДНСК не може да се подведат всички задачи. Това е рисково, тъй като при дейностите по настоящ ремонт и поддръжка, в това число студеното преработване, са осъществявани доста действия по главен ремонт ", съобщи зам.-финансовият министър.

Припомняме, че на компаниите към този момент бяха изплатени 655 млн. лева за осъществени действия през 2020 – 2021 година Това е първата половина от общата рекламация на сектора в размер на 1.2 милиарда лева За останалите пари би трябвало да се произнесе Регионалната комисия в Народното събрание и да излезе със мнение, по този начин както е записано в решението на Народното събрание от април месец, с помощта на което АПИ можеше да продължи да разпорежда действия до 30 септември.

Сега няма публични поръчки и ние сме притиснати да търсим решение. Платихме първите 50% под напън. Не може да разплащаме още веднъж под напън ", съобщи Ананиев.

Той добави, че компаниите са привикнали да получават парите си от Министерския съвет и загатна, че АПИ съзнателно е спряла новите поръчки, с цел да може старите " порочни " контракти да бъдат продължени. Ние желаеме да бъдат извършени публични поръчки и да бъдат определени новите реализатори. Това трябваше да бъде направено от Министерство на регионалното развитие ", съобщи Ананиев.

Източник: Economic.bg
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР