След два часа и половина яростни дебати Народното събрание прие

...
След два часа и половина яростни дебати Народното събрание прие
Коментари Харесай

Парламентът прие оставката на Стефан Янев и избра за военен министър Драгомир Заков

След два часа и половина гневни диспути Народното събрание одобри оставката на Стефан Янев и избра за министър на защитата Драгомир Заков.

181 гласоподаваха за персоналната рокада в кабинета. Нито един народен представител не гласоподава " срещу ".

" Възраждане " не взе участие в гласуването, а 33 парламентаристи от Движение за права и свободи се въздържаха. ГЕРБ поддържа болшинството, което единно гласоподава " за ".

Веднага по-късно Заков се закле на парламентарната естрада като министър.

В биографичната информация, приложена към проекторешението, се показва, че Драгомир Заков е роден на 24 юли 1975 година в София.

Магистър е по интернационалните стопански връзки от Университета за национално и международно стопанство (УНСС) - 1994-1999 година Средното си обучение е приключил във Френската езикова гимназия в София. Има редица спомагателни специализации в разнообразни интернационалните стратегии: Програма за проучвания в региона на сигурността " Джордж Маршал " - Гармиш Партенкирхен (2009 г.); Курс на високо ниво по Обща политика за сигурност и защита (ОПСО) на Европейски Съюз в Европейския лицей по защита (2015-2016 г.); Курсове по въпроси на неразпространението и разоръжаването към Женевския център по политика за сигурност и Женевската дипломатическа академия (2012 г.). Като наборен военнослужещ (2000-2001 г.) Заков е бил част от българския екип, осъществявал логистична съгласуваност на ешелоните на КФОР, преминаващи през територията на Република България. За присъединяване си в логистичната поддръжка на интервенция " Джойнт Гардиън " e награден със документ - грамота от Въоръжените сили на Съединени американски щати.

Драгомир Заков е посланик от кариерата с дълготраен опит в дипломатическата работа, притежаващ богата експертиза по въпроси на политиката за сигурност. Заемал е управителни длъжности в Министерство на външните работи - шеф на отдел в дирекция " Организация на обединените нации и съдействие за развиване " (2014-2016 г), и шеф на дирекции " НАТО и районна сигурност " (2016-2017) и " Политика за сигурност " - 2017 година - досега. Има персонален дипломатически сан " пълномощен министър ".

От 2002 година поредно е работил в структурата на Министерство на външните работи в отделите " ОССЕ и районна сигурност " и " Контрол на въоръженията и неразпространение ", дирекция " НАТО и интернационална сигурност ", както и в дирекцията " Политика за сигурност ".

В задгранични задачи е работил в Постоянната делегация на Република България към НАТО в Брюксел (2004-2008) и в Постоянната задача на Република България към Службата на Организация на обединените нации и другите интернационалните организации в Женева. По време на мандата си в Брюксел е бил заместител народен представител в Групата на високо ниво на НАТО по надзор на стандартните въоръжения - до доайен на Групата на чиновниците към Групата за нуклеарно обмисляне на НАТО. В рамките на мандата си в Женева е придобил опит като краткотрайно ръководещ дипломатическата задача в разнообразни интервали. Бил е съпредседател на Комитета по Общия статут на Конвенцията на противопехотните мини и координатор на Източноевропейската районна група към Конвенцията по стандартните оръжия. През декември 2016 година Заков управлява българската делегация за Срещата на министрите на страните - участнички в ОССЕ, домакинствана в Хамбург от тогавашния немски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Драгомир Заков е назначен с декрет на президента на Република България от 2019 година за непрекъснат представител на Република България в Северноатлантическия съвет към Организацията на Северноатлантическия контракт, който пост заема и към сегашния миг.

Владее британски и френски език, взел е сполучливо изпит на ниво " профисионално притежаване " на съветски език към Езиковия център на Организация на обединените нации в Женева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР