След два часа и половина дебати със 17 гласа „за“

...
След два часа и половина дебати със 17 гласа „за“
Коментари Харесай

Гледат „при закрити врата“ одитния доклад за пробитата системата за случайно разпределение на дела

След два часа и половина диспути със 17 гласа „ за “ и 3 „ срещу “ Висшият правосъден съвет (ВСС) реши да разисква „ при закрити порти “ одитния отчет за „ пробитата “ Централизирана система за инцидентното систематизиране на каузи. Преди това бе признато в дневния ред да се гледа и предлагането на основния прокурор Иван Гешев да бъдат замразени заплатите, предава "Труд ".

Мнозинството от членовете на Висш съдебен съвет желаят чуването да не е обществено като се базират на клаузата за конфиденциалност в контракта за възлагане на експертната инспекция, както и на фактът, че слабостите още не са отстранени.

Приет бе и аргументът, че отчетът е привързан към материалите по формираното от прокуратурата досъдебно произвеждане и по този начин по закон данни от него могат да се разгласяват единствено с позволение на наблюдаващия прокурор.

Дебатите се водиха от 9,30 ч посредством видеоконферентна връзка и се излъчваха директно на уеб страницата на Висш съдебен съвет. Лозан Панов и още две съдийки упорстват за издание на отчета.

Главният прокурор Иван Гешев дефинира тази позиция като лицемерна и попита Панов за какво, откогато е станал ръководител на Върховния касационнен съд, не е изискал одит на системата за инцидентно систематизиране на каузи.

Гешев уточни, че има данни тя да е въведена преди 5 години под политически напън на тогавашния правосъден министър Христо Иванов.

Съмнително е, че е направена против 12 000 лева – една месечна заплата на добър компютърен експерт и до момента е поддържана „ на благосклонност от самарянската компания „ Смарт системс “, работила за Министерски съвет, тъй като е близка до някогашната вътрешна министърка Румяна Бъчварова.

Въпреки всичко това основният прокурор Гешев е склонен да бъде оповестен отчета, само че при две условия.

Първото е – това да стане, когато бъдат отстранени слабостите от системата, „ тъй като съществува риск да дадем управление на някой седмокласник да се пробва да влиза с електронния автограф на някой от родителите си и да разпределя правосъдни каузи “.

И второ – откакто се изиска позволение от наблюдаващия прокурор.

„ Бъдете сигурни, че е жанр на прокуратурата да бъдат оповестявани обстоятелства и данни, които вълнуват обществото, когато се реши, че това не пречи на съответното досъдебно производства “, сподели Гешев на сътрудниците си.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР