След два часа дебати, исторически оценки и политически спорове, парламентът

След два часа дебати, исторически оценки и политически спорове, парламентът ...

С леки редакции НС прие декларацията за Скопие и Тирана.


След два часа дебати, исторически оценки и политически спорове, парламентът одобри с голямо мнозинство декларацията за присъединяването на Северна Македония и Албания към ЕС. Вчера документът бе приет от правителството, а днес мина и през НС.
Декларацията претърпя леки корекции, част от които бяха по настояване на БСП и НФСБ. От гласувалите 134-ма депутати 129 бяха „за“, 4-ма  против, а един се въздържа.
Външният министър Екатерина Захариева не присъства на дебатите, което пък бе разкритикувано от опозицията като отказ да защити националната позиция. Валери Жаблянов от БСП бе най-остър спрямо документа и отказа да го подкрепи при гласуването. Той поиска оставката на Захариева, защото, по думите му, "тази декларация е признание за целия гигантски провал на Договора за приятелство.
В крайна сметка бе прието предложението на НФСБ за възстановяване на военните ни паметници в Македония. По предложение на депутата от БСП Таско Ерменков отпадна текстът за репресията по време на комунистическия югославски режим, но се разширяват етапите на репресия над хората с българско самосъзнание.
Основни моменти в приетата декларация са, че България запазва последователната си подкрепа за поставяне на реалното начало на процеса на присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания със започването на преговори на двете страни.
В проектодокумента се изтъква, че българският парламент ще продължи да следи за напредъка на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, както и за прилагането на Закона за малцинствата в Албания.
Чрез декларацията Народното събрание призовава официалните представители на Република Северна Македония да прилагат ефективно, без забавяне и на добра воля Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., да се придържат стриктно към чл. 8 от Договора, а именно към „обективното, основаващо се на автентични и основни на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития, да се въздържат от действия, които се свързват с опити за подкрепа и насърчаване на претенции за признаване на т. нар. „македонско малцинство“ в България, включително и в международни организации като Съвета на Европа и многостранни формати. С текстовете 44-ото Народно събрание призова официалните представители на Р Северна Македония да бъдат реабилитирани жертвите и репресираните от югославския комунистически режим и всички репресирани заради българското си самосъзнание, да се придържат стриктно към установената и ратифицирана от парламентите на двете страни клауза по отношение на официалния език на Република Северна Македония, да прилагат изцяло договореностите, постигнати в рамките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, като същите бъдат отразени в учебните програми и материали в най-кратки срокове. Вносителите предлагат още парламентът да призове югозападната ни съседка да се прекрати всякаква форма на „говор на омраза“ по отношение на България и на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание, включително в медии, надписи на паметници, паметни плочи и др.
С текстовете се отправи призив и към официалните представители на Република Албания: да приемат своевременно вторичното законодателство, относно прилагането на Закона за малцинствата, да гарантират в максимална степен правото на българското национално малцинство да изучава книжовния български език като майчин, да преведат преброяването на населението, съгласно на най-високите европейски стандарти.
С декларацията си 44-ия парламент се обръща и към настоящото и всяко следващо правителство и всички български институции да следят стриктно за изпълнението на условията от настоящата декларация по време на преговорния процес с Република Северна Македония и Република Албания. На тази основа и при тези условия, 44-ото Народно събрание подкрепя започването на предприсъединителните преговори на ЕС с Република Северна Македония и Република Албания. На вниманието на депутатите се предлага в тази връзка да подкрепя, приетата от Министерски съвет днес Рамкова позиция.

Източник: duma.bg