След два часа дебати, исторически оценки и политически спорове, парламентът

...
След два часа дебати, исторически оценки и политически спорове, парламентът
Коментари Харесай

С леки редакции НС прие декларацията за Скопие и Тирана

След два часа диспути, исторически оценки и политически разногласия, Народното събрание утвърди с огромно болшинство декларацията за присъединението на Северна Македония и Албания към Европейски Съюз. Вчера документът бе признат от държавното управление, а през днешния ден мина и през Народно събрание.
Декларацията претърпя леки корекции, част от които бяха по гледище на Българска социалистическа партия и НФСБ. От гласувалите 134-ма депутати 129 бяха „ за “, 4-ма срещу, а един се въздържа.
Външният министър Екатерина Захариева не участва на дебатите, което пък бе разкритикувано от опозицията като отвод да отбрани националната позиция. Валери Жаблянов от Българска социалистическа партия бе най-остър по отношение на документа и отхвърли да го поддържа при гласуването. Той изиска оставката на Захариева, тъй като, по думите му, " тази декларация е самопризнание за целия великански неуспех на Договора за другарство.
В последна сметка бе признато предлагането на НФСБ за възобновяване на военните ни монументи в Македония. По предложение на депутата от Българска социалистическа партия Таско Ерменков отпадна текстът за репресията по време на комунистическия югославски режим, само че се уголемяват стадиите на принуда над хората с българско съзнание.
Основни моменти в признатата декларация са, че България резервира поредната си поддръжка за слагане на действителното начало на процеса на присъединение към Европейски Съюз на Северна Македония и Албания със започването на договаряния на двете страни.
В проектодокумента се акцентира, че българският парламент ще продължи да следи за напредъка на осъществяването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Македония, както и за използването на Закона за малцинствата в Албания.
Чрез декларацията Народното събрание приканва формалните представители на Република Северна Македония да ползват дейно, без закъснение и на благосклонност Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година, да се придържат прецизно към член 8 от Договора, а точно към „ обективното, основаващо се на достоверни и съществени на доказателства исторически извори за научно пояснение на историческите събития, да се въздържат от дейности, които се свързват с опити за поддръжка и поощряване на искания за признание на така наречен „ македонско малцинство “ в България, в това число и в интернационалните организации като Съвета на Европа и многостранни формати. С текстовете 44-ото Народно заседание прикани формалните представители на Р Северна Македония да бъдат оправдани жертвите и репресираните от югославския комунистически режим и всички репресирани поради българското си съзнание, да се придържат прецизно към откритата и утвърдена от парламентите на двете страни уговорка във връзка с формалния език на Република Северна Македония, да ползват напълно договореностите, реализирани в границите на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси, като същите бъдат отразени в образователните стратегии и материали в най-кратки периоди. Вносителите оферират още Народното събрание да призове югозападната ни съседка да се приключи всякаква форма на „ диалект на ненавист “ във връзка с България и на жителите на Република Северна Македония с българско съзнание, в това число в медии, надписи на монументи, паметни плочи и други
С текстовете се насочи апел и към формалните представители на Република Албания: да одобряват навреме вторичното законодателство, по отношение на използването на Закона за малцинствата, да подсигуряват в оптималната степен правото на българското национално малцинство да учи книжовния български език като майчин, да преведат преброяването на популацията, според на най-високите европейски стандарти.
С декларацията си 44-ия парламент се обръща и към актуалното и всяко последващо държавно управление и всички български институции да наблюдават прецизно за осъществяването на изискванията от актуалната декларация по време на преговорния развой с Република Северна Македония и Република Албания. На тази основа и при тези условия, 44-ото Народно заседание поддържа започването на предприсъединителните договаряния на Европейски Съюз с Република Северна Македония и Република Албания. На вниманието на депутатите се предлага в тази връзка да поддържа, признатата от Министерски съвет през днешния ден Рамкова позиция.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР