След драматични трусове, предизвикани от Патриотите през изминалите дни, голямата

...
След драматични трусове, предизвикани от Патриотите през изминалите дни, голямата
Коментари Харесай

Коалицията оцеля. Засега

След трагични земетресения, провокирани от Патриотите през миналите дни, огромната управническа коалиция оцеля, само че не се знае с какъв гаранционен период. Вицепремиерът и водач на НФСБ Валери Симеонов отново разклати крепко лодката. След поисканите и получени от премиера три министерски оставки на 31 август партията на Симеонов се разгласи срещу едноличния жанр на ръководство на Бойко Борисов. Той беше упрекнат и че не съблюдава съдружното съглашение и не съгласува измененията в кабинета с сътрудниците си. В типичния си жанр Симеонов съобщи, че "трябва да си глупак да смяташ, че оставките вземат решение казуса ". Освен това промяната на министри без съображение създавала неустановеност измежду останалите членове на Министерския съвет. Вицепремиерът е неудовлетворен също, че се блокират законодателни начинания на партията му, както и такива на държавното управление, най-вече от ГЕРБ в Народното събрание. Той изиска и промени в управлението на патриотичната парламентарна група, чийто ръководител е водачът на "Атака " Волен Сидеров.

Последният не закъсня с контраатаката. Сидеров пък изиска Валери Симеонов да напусне поста си в държавното управление. "Не може да казваш, че държавното управление се ръководи еднолично. Тогава какво правиш в него? Излизай, напускай, започвай партизанска война, в случай че искаш. Но не може да си в него и да казваш, че това е неприятно ", разгневи се атакист №1 по адрес на Симеонов. Според него няма нарушена връзка нито в огромната, нито в дребната коалиция, "има Радини безредици от страна на НФСБ, които се държат като ощипана мома ".

Сидеров заподозря, че изявленията и дейностите на Валери Симеонов са "изнудване или попречване на някаква неприятна вест за самия вицепремиер ". "Чувам, че за постове упорства. Ако това е метод да си извоюва министерски пост, аз съм срещу. Или на овакантените, или някакъв различен. Ние знаем за неговата титанична борба с министър Ангелкова ", уточни той.

В отговор на тези обвинявания управлението на НФСБ се събра на тридневно съвещание да умува дали групировката да напусне ръководещата коалиция, или да остане. В последна сметка беше решено, че към този момент остава, само че с условия. Първото е решителна смяна в метода на ръководство и на съдружно взаимоотношение от страна на премиера и партия ГЕРБ.

Второ - ускорение на осъществяването на заложените в управническата стратегия задания, свързани с реализирането на действителни промени в областта на пенсионното дело, повишението на приходите, поощряване на дребния и междинния бизнес и действителни антимонополни дейности, гарантиране на живота, здравето и сигурността на българските жители, битката с престъпността и корупцията, дейно и налично опазване на здравето и обучение.

И трето - реализирането на нужните промени да не бъде жертвано поради подозрително поддържане на политически рейтинг посредством показно решение на проблеми, повдигнати в утринни телевизионни блокове и репортажи, или такива, сложени от маргинализирани групи протестиращи, НПО-та и опозицията.

След декларацията на НФСБ министър председателят Бойко Борисов събра в Министерския съвет съдружните си сътрудници на 3 септември вечерта за изглаждане на несъгласията и изясняване на недоразуменията. Това се случва за повторно в границите на по-малко от два месеца. Първият път беше в последните дни на юли, след бурни кавги сред Симеонов и Сидеров поради лобистки законови ремонти. Нескончаемите разправии сред двамата водачи на патриотични организации и зачестилите помирителни срещи под крилото на Борисов не са добър знак за бъдещето на управническата коалиция, макар че третият представител на "Обединени патриоти " - ръководителят на Вътрешна македонска революционна организация и боен министър Красимир Каракачанов, се появи на срещата със синя каска на умиротворител. Това стана мотив за смешки и закачки в обществената мрежа Facebook, като до фотографията на вицепремиера беше сложена рисунката на корицата на популярния разказ на Ярослав Хашек "Приключенията на положителния боец Швейк ". Прилика сред двете изображения не липсваше.

Отношенията сред водачите на НФСБ и на "Атака " надали ще се трансформират в дълготраен проект, само че на този стадий обстановката беше овладяна, като "ябълката на раздора " - трите министерски оставки - беше оставена за разискване на 10 септември. Не е изключено районният министър Николай Нанков, за който Валери Симеонов най-вече се ядоса на премиера, да бъде "спасен ". Но това ще е следващ удар против имиджа и рейтинга на Бойко Борисов след играта "иди ми-дойди ми " с оставките на енергийния министър Теменужка Петкова и обществения Бисер Петков. В обществото ще се породи подозрение, че Борисов към този момент не е толкоз мощен и не държи нещата толкоз крепко в ръцете си. Но пък Валери Симеонов ще си вдигне цената и ще завоюва една алена точка пред личния си електорат. Което обаче няма да понижи напрежението в самата патриотична коалиция, тъкмо противоположното.

" Самоубийственият нагон при Патриотите доближи нови върхове. Сидеров и Каракачанов направиха коалиция в обединението и изолираха НФСБ. Сидеров преследва закрепено и жестоко Симеонов, унижава го съвсем ежедневно и към този момент е ясно, че това се прави целеустремено - или за изхвърлянето му от обединението, или за свалянето на държавното управление. Патриотите сами описаха на целия свят, че са франчайзингови сдружения, свързани с разнообразни олигарси, с чиито имена намерено се упрекват взаимно. Очевидно е, че груповият им престой във властта не продуцира политика, само че за сметка на това е невиждан театър на разкритията за властта. " Това е анализът на политическите наблюдаващи от Института за тактики и разбори (ИСА) за обстановката в обединението "Обединени патриоти ". Част от техните заключения поддържат хипотезата на някои от политолозите, че свадите, които прави Волен Сидеров, и непрестанните му нападки против Валери Симеонов са съгласувани с Борисов, с цел да се "счупи " дребната коалиция и той да има претекстове да избяга от отговорност за трети път. Защото -, отново съгласно ИСА, властта е под напън, кабинетът е в кръгова защита и пораства заплахата от углавен избор.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР