След доста враждебна предизборна кампания избирателите в Каталуния днес решават

...
След доста враждебна предизборна кампания избирателите в Каталуния днес решават
Коментари Харесай

Каталунците гласуват дали да върнат сепаратистите на власт

След много враждебна предизборна акция гласоподавателите в Каталуния през днешния ден вземат решение дали да върнат на власт сепаратистките ръководители, изправени пред правораздаването за опит за разединение, раздрусал както Испания, по този начин и Европа, съобщи Франс прес.

Най-новите допитвания демонстрират, че каталунците са все по този начин разграничени поравно сред сепаратистите и последователите на единството на Испания, чийто най-върл покровител - партия "Сиудаданос " се изкачи мълниеносно в сондажите.

Заключителните прояви от акцията обаче демонстрираха дълбоките различия сред двата лагера, които ще затруднят още повече съставянето на съдружно държавно управление.

Въпреки несигурността (над една четвърт от гласоподавателите още не са решили за кого да гласуват), доста анализатори залагат на държавно управление, ръководено от сепаратистите.

Водейки акция посредством видеообръщения от Брюксел, сваленият някогашен каталунски министър председател Карлес Пучдемон твърдеше, че гласуването за него ще значи проваляне за Мадрид. Пучдемон се разгласи за единственият законен претендент за ръководството на региона и претендираше да препречи пътя на някогашния си вицепремиер Ориол Жункерас, чиято партия "Републиканска левица на Каталуния " се бори да ръководи за първи път след гражданската война. Обвинен, както и Пучдемон и някогашните каталунски министри, в протест, противодържавна активност и заграбване на средства, Жункерас е в пандиза. "Защото не се укривам и давам отговор да дейностите си ", сподели той пред радио "Рак1 ", категоричен намек за бягството на Пучдемон в Брюксел.

В противниковия лагер, 36-годишната кандидатка на партия "Сиудаданос " Инес Аримадас дава обещание на каталунците завършек на акцията за самостоятелност, която всява разделяне в региона от години и накара над 3000 компании да изместят централите си другаде.

"Трябва да се събудим от този призрачен сън ", съобщи тя, призовавайки гласоподавателите да гласоподават. "Нещата ще се решат от шепа гласове и никой не може да си остане вкъщи ", сподели тя.

Дори сепаратистите да не завоюват болшинството от гласовете, изборният закон облагодетелства селските региони, където те преобладават, а допитванията им дават очаквания да получат 68 от общо 135-те места в каталунския парламент. Една такава победа би ги насърчила да преодолеят различията си, още повече, че автономията ще остане суспендирана, до момента в който не бъде образувано държавно управление.

Само че има огромна възможност за блокаж и нови избори, предсказва политологът Пепе Фернандес- Албертос.

Законът планува свикването на нови избори да края на май, в случай че сегашните не излъчат държавно управление, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР