След дни на политическа криза Австралия има нов премиер. Постът

...
След дни на политическа криза Австралия има нов премиер. Постът
Коментари Харесай

Австралия има нов премиер след тежката политическа криза

След дни на политическа рецесия Австралия има нов министър председател. Постът пое досегашният министър на държавното богатство Скот Морисън. Малкъм Търнбул беше отхвърлен като министър-председател след " политически протест ", проведен от съпартийците му.

 © Българска телеграфна агенция
Малкълм Търнбул е следващият министър председател на Австралия, който не съумя да приключи мандата си. От 2007 г страната имаше 7 премиера. Четирима от тях бяха свалени от съпартийците си. Политически прецеденти, които завоюваха славата на Австралия като " страната на вътрешните преврати ".

Малкълм Търнбул навлече недоволството на членовете на ръководещата партия поради желанието на държавното управление да впише в закон задачата на Австралия за понижаване на излъчванията на парникови газове. Голяма част от съпартийците на Търнбул не са съгласни с концепциите му за запазване на околната среда. Последва каскада от оставки на министри.

Това е " полуда ", и няма друга дума, с която може да се опише - по този начин Търнбул реагира на недоволството против него.

Вътрешнопартийният протест оглави Питън Дътън, който се надяваше да завоюва лидерския пост в партията, а по-късно и премиерския.

Надпреварата обаче, завоюва Скот Морисън - министърът на държавното богатство. Според австралийското законодателство, водачът на ръководещата партия става и министър председател на страната.
Малкълм Търнбул, министър председател на Австралия (2015-2018г.): Може и да ви изненада, само че в ден като този, аз оставам оптимист и съм положително надъхан за бъдещето на нашата страна. Искам да благодаря на австралийския народ за поддръжката, която ми даде.
Малкълм Търнбул ще напусне Народното събрание. Но с отдръпването му надали политическата рецесия ще бъде преодоляна изцяло. Някои анализатори предсказват предварителни избори.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР