След дни на остри критики към България заради нередности в

...
След дни на остри критики към България заради нередности в
Коментари Харесай

Соня Йончева и Софийската филхармония ни отсрамват в Брюксел

След дни на остри рецензии към България поради нередности в областите на корупцията, престъпността, екологията и бюджетната политика, страната ни ще бъде отсрамена от огромните си гении. След като покори със своята Тоска нюйоркската Метрополитън опера, младата ни, само че към този момент световноизвестна прима Соня Йончева, която 19 минути откри за българските медии преди 3 години, ще пее в Брюксел на специфичен празничен концерт за българското европредседателство на 1 февруари.

Това е добра вест, защото до момента от формалната стратегия по този мотив у нас бяха неразбираемо за какво отрязани планове на другите ни световноизвестни създатели – предходната най-хубава Тоска на планетата Райна Кабаиванска и номинираният за Оскар аниматор Тео Ушев, което получи много отрицателен отзив.

Соня излиза на сцената на Центъра за изкуства БозАр в евростолицата Брюксел със Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров. Сред участниците в галаконцерта ще бъдат още хор Ваня Монева и най-хубавият ни настоящ пианист Людмил Ангелов. Грубо казано, със своите 33 000 кв.м повърхност и разположението в центъра на града, културният център е нещо като брюкселско НДК. Концертната му зала е измежду най-известните в света. Тя е по-малка от нашата Първа, само че въпреки всичко има 2200 места.

Залата е и дом на Белгийския народен симфоничен оркестър, колкото и неуместно да звучи сходно име в една де юре и де факто разграничена на две страна – и етнически, и езиково, и всячески. Билетите на цени от 16 до 60 евро се чака да бъдат разграбени поради Соня Йончева, която надали ще имат опция различен път да чуят в Брюксел, който не е измежду водещите оперни подиуми на Европа.

Програмата съчетава нейните арии от опери на Верди с осъществявания на творби на български композитори като Веселин Стоянов и Александър Текелиев от оркестъра, на националните песни Полегнала е Тудора и Бре, Петрунко от хора и на концерт на Шаопен от прославения ни пианист.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР