След дни на многохилядни протести властите в Хонконг решиха да

...
След дни на многохилядни протести властите в Хонконг решиха да
Коментари Харесай

Властите в Хонконг замразиха спорния проект за екстрадицията в Китай

След дни на многохилядни митинги управляващите в Хонконг взеха решение да замразят противоречивия законопроект за екстрадиция в Китай. Лидерът на Хонконг Кари Лам, представена от Ройтерс, разгласи през днешния ден, че след деликатно изследване на обстановката държавното управление е взело решение да бъде прекъснато по-нататъшното разискване на законопроекта, провокирал всеобщи митинги в самостоятелната територия.

Официален Пекин разгласи, че поддържа решението, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Ще обновим дебатите с всички браншове на обществото, ще правим още обяснителна работа и ще изслушаме разнообразни възгледи в обществото ", сподели Лам на конференция в Хонконг. Тя означи, че замразяването на процеса е за неопределен срок, без краен период.

Лам изрази " надълбоко страдание, че законопроектът е провокирал съществени различия, недоумение и митинги в обществото. Според нея въпросът се смъква от дневния ред на Законодателния съвет (парламента на Хонконг) и ще се вземат ограничения за възобновяване на реда и поддържане на мира в града, който има самостоятелен статут след възобновяване на висшата власт на Пекин над него през 1997 година

Въпреки днешното известие на Лам, което дава заден ход по законопроекта - невиждана стъпка от страна на управляващите, които са под напън от Пекин, опозиционната организация " Граждански фронт за човешки права " предизвести, че не има намерение да анулира плануваната за на следващия ден нова многохилядна протестна акция. Нейните деятели упорстват за цялостен и финален отвод от законопроекта, който цели да бъде основан механизъм за предаване в континентален Китай на лица, укриващи се от правораздаването в тази самостоятелна територия с необикновен административен статут.

Поддръжниците на опозицията се притесняват, че този нов режим може да се популяризира освен върху съдените за престъпни и корупционни закононарушения, само че и върху правозащитниците, и упрекват Пекин, че ускорява намесата си във вътрешните работи на Хонконг, който има обезпечена необятна степен на автономност до 2047 година

Местните поданици считат, че законът подкопава самостоятелния статут на Хонконг, учреден на формулата " една страна - две системи ", и основава опасност за демократичните свободи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР