След днешното решение на България, до дни очакаме споразумение с

...
След днешното решение на България, до дни очакаме споразумение с
Коментари Харесай

Френският президент: След днешното решение на България, до дни очакаме споразумение с РСМ

След днешното решение на България, до дни очакаме съглашение с РСМ. Това съобщи френският президент Еманюел Макрон. 

Той поздрави българските депутати за признатото решение, обвързвано с препоръчаната рамка за договарянията на Република Северна Македония с Европейски Съюз. 

,,Приветствам днешното гласоподаване в Народното събрание, което открива пътя към свалянето на българското несъгласие и за начало на договарянията с Република Северна Македония и надлежно с Албания``, съобщи Макрон на конференция след края на двудневното съвещание на Европейския съвет в Брюксел и във връзка края на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

,,В идващите часове продължаваме работата, с цел да може да сключим съглашение в идващите дни``, добави той.

Това е доста мощен знак, благодаря на българския министър председател и на партиите от ръководещата коалиция и от опозицията в България, които съумяха да обезпечат поддръжка. Остава още работа, това е огромен прогрес, заключи Макрон.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел благодари на френското председателство и означи, че напъните не престават в идващите дни след днешното гласоподаване в българското Народно заседание. Той уточни, че френското предложение за отделяне на Европейско политическо пространство не е сурогат на участието в Европейски Съюз.

Макрон добави, че има необятно единодушие в Европейския съвет по този въпрос, както и че първото съвещание, обвързвано с Европейското политическо пространство, ще бъде по време на идното чешко председателство на Съвета на Европейски Съюз.  

Членството в Европейски Съюз не изчерпва опциите за взаимоотношение в Европа, разясни той, представен от Българска телеграфна агенция.

В отговор на въпрос Макрон посочи, че на срещата ще бъдат поканени страни, които са напуснали Европейски Съюз, или които желаят да се причислят. Поканените географски ще бъдат от Исландия до Украйна, в това число страните от Западните Балкани.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР