След днешните разговори на ГЕРБ-СДС с Продължаме Промяната от Български

...
След днешните разговори на ГЕРБ-СДС с Продължаме Промяната от Български
Коментари Харесай

Стефан Янев: Има хипотеза да стана премиер при третия мандат, но няма официални разговор

След днешните диалози на ГЕРБ-СДС с " Продължаме Промяната " от " Български напредък " и " Възраждане " оповестиха, че са подготвени за диалози, в случай че бъдат поканени. Лидерът на Възраждане обаче съобщи, че не виждам в какво отношение и къде биха могли да намерим пресечни точки с ГЕРБ. От " Демократична България " също са отворени за диалози, само че парламентарната група ще реши дали да се отзоват при покана за среща от ГЕРБ-СДС. Съпредседателя на Демократична България Христо Иванов обаче съобщи, че не вижда условия за сформиране на кабинет с първия мандат.

  " Български напредък "

" Български напредък " ще вземат участие в диалози с представители на ГЕРБ-СДС, в случай че бъдат поканени, съобщи пред публицисти в Народното събрание водачът на партията и ръководител на парламентарната група Стефан Янев.

" Ако получим покана и надлежно, в случай че има и насочваща тема по кои тематики ще приказваме, ще бъдем готови и ще създадем нужното, тъй че ще участваме ", съобщи Стефан Янев в отговор на въпрос биха ли взели участие в среща, инициирана от ГЕРБ-СДС. Лидерът на " Български напредък " разгласи, че едвам откакто вземат участие в съответни диалози и обсъдят избрани политики, тогава ще решат за кой от първите два мандата да дадат поддръжката си.

Преди да знаем отговора дали ще има държавно управление, би трябвало да има разговор и в този разговор да се очертаят параметрите по единодушие или противоречие за избрани тематики, разяснява Янев.

На въпрос дали е правилно, че той би станал министър председател, в случай че пристигна третият мандат при тях, той разяснява, че това е догадка и опция, само че не е обсъждано публично.

" Разбирам, че се приказва по този начин, не е обсъждано публично. Има такава догадка и опция, значимо е да изчакаме, да дам опция на диалозите, с цел да забележим какво ще стане на първия и втория мандат, което е и по конституция. Рано е да обсъждаме догадка за трети мандат. Необходимо и потребно е да търсим болшинство, което евентуално да поддържа държавно управление от 160 плюс депутати, болшинство, което е в положение да реши редица промени.

" Нека да забележим какво ще стане с първия и втория мандат, тъй като през цялото това време аз чакам, че ще има диалози, ще има логичен разговор и ще се очертаят главните проблеми, главните цели, главните политики, които биха били подкрепени от допустимо максимален кръг от партиите, показани в Народното събрание ", добави той.

Необходимо и потребно да търсим болшинство, което евентуално ще поддържа държавно управление, болшинство, което да има 160 плюс депутати - да бъде, от една страна, опция за устойчиво болшинство, което ще търси реализацията на постоянно държавно управление, и, от друга позиция - болшинство, което е в положение да реши редица проблеми, в това число проблемите, свързани с назначения на значими държавни постове, счита водачът на " Български напредък ".

" Демократична България "

Винаги сме били отворени за диалози за политики, за съответна покана от страна на ГЕРБ-СДС ще би трябвало да вземем решение на съвещание на парламентарната група (ПГ). Това сподели пред публицисти в коридорите на Народното събрание Христо Иванов, ръководител на ПГ " Демократична България " (ДБ). Той разяснява предлагането на ГЕРБ-СДС и други парламентарно показани партии да се включат в диалозите за бюджета.

Хубаво е, че има конструктивност. Страната ни има потребност от диалог, който се концентрира върху политики и политически решения, добави Иванов.

Той напомни, че от Демократична България ясно са определели изискванията, при които биха подкрепили държавното управление .

" Трите основни политически целта за нас, в светлината на които ще оценяваме опцията да дадем поддръжка, в случай че бъде поискана такава, са правосъдната промяна, отношението към Путинската експанзия и рационалната макроикономическа политика ", уточни той.

Хубаво е, че има разговор, хубаво е че се приказва за политики, добре е тонът да се успокои, това сигурно ще подкрепи за образуването на ръководство, съобщи Иванов.

Той означи, че от Демократична България не виждат условия да поддържат държавно управление с първия мандат . Що се отнася до втория и третия мандат - това са хипотези на този стадий, които не можем да обсъждаме, добави той. Нека да забележим, в случай че се стигне до втория мандат, каква ще бъде формулата, сподели Иванов. По думите му няма градивен диалог за изработването на формула, при която да бъде излъчено държавно управление с втория мандат.

На въпрос каква е разликата Демократична България да не даде поддръжка за ГЕРБ-СДС с първия мандат, само че даде поддръжка за втория мандат, който също се осъществя с поддръжка на ГЕРБ-СДС, Христо Иванов изясни, че мандатоносителят е този, който в последна сметка взема решение и подсигурява използването на формулата, че в случай че всичко не е контрактувано, в действителност нищо не е контрактувано.

" Мандатоносителят е този, който би трябвало да обезпечи опция да " дръпне ръчната спирачка " и в случай че нещо не върви в вярна посока, да подаде оставка ", добави Христо Иванов. По думите му това е доста значим детайл от цялостната структура. В този смисъл е доста значимо кой е мандатоносителят и дали ще е първият или вторият, разяснява Иванов. Относно бъдещо партньорство с " Българска социалистическа партия за България " Христо Иванов уточни, че те са вероятен сътрудник по съответни тематики. Според него е реалност, че има раздалечаване в позициите им освен във връзка с войната, само че и реализацията на целта за модернизацията на българската войска и участието в еврозоната.

" Възраждане "

На журналистически въпрос дали " Възраждане " ще отидат на диалози с ГЕРБ-СДС на равнище експертни групи на тематика бюджет и други основни, в случай че бъдат поканени, както и какво е мнението му за подобен разговор на този стадий, водачът на групировката Костадин Костадинов отговори в коридорите на Народното събрание, че това е естествен разговор.

Не сме получили покана обаче към този момент. Ако получим такава покана, е допустимо да отидем, тъй като ние на собствен ред, откакто ги поканихме да дойдат на диалозите във връзка с влизане на България в еврозоната, успяхме да беседваме с ГЕРБ , разяснява Костадинов. Те не ни поддържаха, само че демонстрираха почитание към нашата позиция, сподели още той.

От тази позиция, допустимо е и ние да отидем на тяхната среща, единствено че не виждам в какво отношение и къде бихме могли да намерим пресечни точки , добави Костадинов. По думите му те са на диаметрално разнообразни отзиви по всички значими въпроси, които сега вълнуват българското общество.

В отговор на въпрос Костадинов напомни, че още първоначално са декларирали условия, при които биха подкрепили мандат за държавно управление на друга партия . Сред тях са референдум за участие на България в еврозоната, да не се купуват нови " хартиени самолети " от Съединените щати, да не се дава въоръжение и каквато и да е поддръжка за Украйна, както и България да провежда дейности, с които да стартира поетапно предоговаряне на участието си в Европейския съюз.

Представители на парламентарната група на " Възраждане " ще проведат на следващия ден съвещания с президента Румен Радев. Костадинов сподели, че ще слагат пред него въпроса за привикване на референдум за въвеждане на еврото у нас. Ако той откаже, сътворяваме предприемчив комитет и започваме да събираме подписи, добави водачът на партията. Най-доброто решение за България в този момент са нови избори, добави Костадинов.

Българска социалистическа партия


Българска социалистическа партия планува диалози с ГЕРБ-СДС, само че единствено по тематиката бюджет. Левицата ще беседва за най-малко единодушие за бюджета за идната година и да се откри решение за увеличение на приходите на хората.

" Утре в 11.00 ч. ще имаме среща с " Продължаваме промяната " по тематика бюджет. Четвъртък в 11.00 ч. ни дадоха отговор и ГЕРБ. Ще имаме среща с тях по тематика бюджет. Надявам се, че в петък ще продължим с другите групи ", сподели Нинова.

Тя напомни позицията, че Българска социалистическа партия няма да поддържа мандат на ГЕРБ, на Движение за права и свободи или на " Възраждане " , а въпросът за третия мандат ще бъде разискван на Национален съвет на партията.

Движение за права и свободи

Движението за права и свободи неведнъж към този момент съобщи, че е отворена за договаряния за сформиране на кабинет.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР