След днешната сесия на Съвета за сигурност президентът на Република

...
След днешната сесия на Съвета за сигурност президентът на Република
Коментари Харесай

Северна Македония удължава с 14 дни извънредното положение

След днешната сесия на Съвета за сигурност президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски разгласи, че ще вземе решение за ново 14-дневно изключително състояние, което ще влезе в действие в неделя.
„ Вземането на това решение има за цел единствено да даде опция на държавното управление и институциите да се оправят по-ефективно със здравните, само че също по този начин и с икономическите и обществените провокации, свързани с рецесията, породена от ковид ", разясни президентът.
Пендаровски изпрати три послания - едно до жителите, едно до държавното управление и едно до водачите на политическите партии.
„ Искам да благодаря на голямото болшинство от нашите жители за това, че към този момент трети месец са извънредно дисциплинирани и съзнателно съблюдават рекомендациите за отбрана. Искам също по този начин да моля да не се отпускаме и по този метод да се слагат под въпрос всички позитивни резултати, които сме постигнали до момента в битката против пандемията. Ние сигурно ще спечелим тази борба, само че би трябвало да останем съзнателни и виновни до края “, съобщи Пендаровски.
Той сподели на държавното управление, че следените отрицателни трендове в някои общини не би трябвало да са мотив за възобновяване на ограничаващите ограничения на цялата територия и за всички жители.
През вчерашния ден епидемиолозите записаха повече от двойно нарастване на броя на инфектираните с COVID-19 хора за разлика от предходния ден, когато бяха регистрирани 25 души с ковид. Лидерът на СДСМ Зоран Заев упрекна, че това е директно разследване от бездействието на техническия министър Наке Чулев и той оцени нарастването на пациентите като директна последица от обстоятелството, че държавното управление вместо съществени политики организира всекидневно пиар по отношение на ковид.
В петък са регистрирани 52 нови случая на позитивни проби за ковид и 30 възобновени пациенти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР