След девет години алфа тестове и шест години от формирането

...
След девет години алфа тестове и шест години от формирането
Коментари Харесай

Излезе първата бета на операционната система Haiku R1

След девет години алфа проби и шест години от образуването на предходната алфа версия, излезе първата постоянна бета на операционната система Haiku R1 . Първоначално планът бе основан като реакция към закриването на Оценка за съвместимост BeOS и съществуваше под името OpenBeOS. Но по-късно през 2004 година бе преименуван заради зародилите искания за потреблението на комерсиалната марка BeOS.

За да се реши работата на новата операционна система са готови няколко Live дискови облика (x86, x86-64). По-голямата част от сорс кода на Haiku се популяризира под свободния MIT лиценз. Изключение са някои библиотеки, кодеци и съставни елементи, взети от други планове.



Оценка за съвместимост Haiku е адресирана към персоналните компютри и употребява лично ядро с микроядрена архитектура. Ядрото е особено усъвършенствано за висока сърдечност към дейностите на потребителя и за допустимо най-ефективното потребление на многопоточните приложения. За разработчиците се предлага обектно насочен API. Системата непосредствено се базира на BeOS 5 технологиите и обезпечава бинарна съгласуемост с приложенията за тази Оценка за съвместимост. Haiku е една забавна опция на Оценка за съвместимост Windows.

Минималните систематични условия за Haiku са процесор Pentium II и 256 MB RAM. Препоръчителните условия са Intel Core i3 и 2 GB оперативна памет.

Haiku употребява журналната файловата система OpenBFS с поддръжката на файлови атрибути, 64-битови указатели, мета тагове – всеки файл може да има ключ=значение, което прави файловата система сходна на база данни. Поддържат се и показатели. За структурата на директориите се употребява B+ tree структурата. От кода на BeOS в Haiku са включени файловия управител Tracker и панела Deskbar, сорс кодовете на които бяха открити откакто BeOS слезе от сцената.
Основни нови моменти:Графичен интерфейс за инсталиране и деинсталиране на стратегии и за обновяванията на системата

Автоматичното монтиране на пакетите се обезпечава от специфичния съставен елемент на ядрото – packagefs.

Съществено са разширени опциите и стабилността на уеб браузъра WebPositive, употребяващ портната версия на енджина WebKit (HaikuWebKit)

Добавен е обстоен мрежови конфигуратор

Интерфейсът е осъвременен

Разширени са опциите на мултимедийната система. Поддържа се HTTP и RTSP стрийминга, усъвършенствано е FFmpeg декодирането. Преработена е реализацията на DVB тунера

Разширена е поддръжката на стартирането на виртуални машини и други.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР