След десетилетия на засилваща се глобална интеграция рискът светът да

...
След десетилетия на засилваща се глобална интеграция рискът светът да
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Светът рискува да се разпадне на съперничещи си икономически блокове

След десетилетия на засилваща се световна интеграция рискът светът да се разпадне на съперничещи си стопански блокове нараства. А това е сюжет, който би бил неприятен за всички, в това число за европейците, съобщи в тирада пред Брюкселския стопански конгрес ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, представена от Българска телеграфна агенция.

Тя се включи в конференцията, озаглавена " Глобално напрежение и лимитирани запаси. Изграждане на нов конкурентен модел за Европа ", чрез видеообръщение и изнесе лекция на името на Томазо Падоа-Скиопа, някогашен министър на стопанската система и финансите на Италия и един от бащите на общата европейска валута.

Георгиева уточни, че рискът от делене на света идва в извънредно неуместно време, когато световният напредък е извънредно слаб по исторически стандарти - както в кратковременен, по този начин и в средносрочен проект.

По думите й МВФ предвижда, че световният напредък да остане към 3 % през идващите пет години, или на най-ниското си равнище от 1990 година насам.

Според Георгиева обаче централните банкери не би трябвало да " смъкват гарда ", до момента в който упоритата инфлация не бъде изцяло овладяна, въпреки и стягането на паричната политика да пречи на растежа и да разкрива някои финансови уязвимости.

Европейски Съюз, както и множеството развити стопански системи, е изправен пред това двойно предизвикателство - закъснение на растежа при към момента висока инфлация, прибавя Георгиева. МВФ предвижда растежът в Европейски Съюз да спадне от 3,7 % през предходната година до 0,7 % през актуалната, а по-късно да продължи да се възвръща със скромни темпове. Същевременно упованията са инфлацията да се намали от над 9 % през предходната година до над 6 % през тази и в множеството страни да не се върне към целевите стойности до 2025 година

Управляващият шеф на МВФ похвали политиците в Европа за реакцията им след нахлуването на Русия в Украйна, довело до внезапен скок на цените на силата и задълбочило рецесията с разноските за живот на целия континент. Тя обаче посочи, че Европейски Съюз ще продължава да изпитва съществени компликации и няма да може да увеличи приходите на хората, в случай че не успее да се оправи с дълготрайните провокации - демография, продуктивност, приобщаване.

Георгиева очерта три политически целта, които биха могли да оказват помощ за справяне с провокациите - възстановяване на продуктивността и опциите за всички, ускорение на дейностите в региона на климата, с цел да се подсигурява стабилно възобновяване, както и възкръсване на многостранното съдействие, с цел да подсигурява дълготрайния напредък във всички елементи на света.

За задачата държавните управления в Европа би трябвало да основат удобна среда за нововъведения и вложения като усъвършенстват нормативната уредба, подобрят образованието, покачат разноските за научноизследователска и развойна активност и разширят цифровата и зелената инфраструктура.

Според шефа на МВФ от значително значение за Европа е да се оправи с демографските провокации, които спъват растежа, като за задачата могат да подтикват по-възрастните служащи да продължат да работят, а при подобаващи грижи за децата и гъвкави условия на труд повече дами ще работят.

За Европейски Съюз е изключително значимо да подтиква развиването на зелените технологии, регистрира Георгиева. Ускоряването на " зеления " преход е от решаващо значение единствено по себе си, само че е и от основно значение и за повишението на енергийната сигурност и опциите за вложения.

Една от най-неотложните стъпки към устойчиво икономическо възобновяване обаче е да се избегне изкушението от нови форми на протекционизъм. Смущенията на веригата за доставки по време на пандемията разбираемо подтикнаха страните да се опитат да понижат уязвимостта си посредством " пренасяне на производството в други или в другарски страни ". След това нахлуването на Русия в Украйна добави опасения за националната сигурност към капиталовите решения на страните. Но взети дружно, тези трендове основават един по-фрагментиран свят с действителни стопански разноски.

Според МВФ фрагментацията на търговията може да коства до 7 % от международния Брутният вътрешен продукт в дълготраен проект - почти толкоз, колкото е общата годишна промишлена продукция на Германия и Япония. Ако към това се добави и софтуерното обособяване, загубите за някои страни биха могли да доближат до 12 % от Брутният вътрешен продукт. Въпреки че вътрешните изгоди могат да бъдат примамливи, в дълготраен проект от световната фрагментация губят всички, заключава Георгиева.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР