След десетилетия на борба с тероризма по света днес НАТО

...
След десетилетия на борба с тероризма по света днес НАТО
Коментари Харесай

Радев призна в Мадрид, че Русия е агресор, а у нас е срещу военната помощ за Украйна

След десетилетия на битка с тероризма по света през днешния ден НАТО се връща към своята съществена цел - да подсигурява сигурността и целостта на своите членове. Това съобщи от Мадрид президентът Румен Радев. Той взе участие в срещата на върха на Алианса.

Срещата на върха на НАТО стартира в миг на коренно изменена обстановка по сигурността вследствие на съветската експанзия в Украйна и засилена конкуренция сред главните стратегически играчи на интернационалната сцена, посочи още българския президент при идването си на срещата на върха на НАТО в Мадрид. У нас обаче Радев настойчиво упорства, че България не би трябвало да даде военна поддръжка за Украйна, която води яростна война против съветския агресор не просто за своята самостоятелност и териториална целокупност, а за сигурността на цяла Европа.

Радев сподели още, че съществена задача на водачите на 30-те страни членки ще бъде да подсигуряват, че войната в Украйна няма да усили своя тримерен обсег.

" След десетилетия на фокусиране върху битката с тероризма и укрепването на мира надалеч от нашия район, алиансът се завръща към своята същинска задача да бъде поръчител на суверенитета, сигурността и териториалната целокупност на членовете ", съобщи Радев. " Това значи нараснали упоритости, повече запаси и като национално вложение и като общи разноски за защита ", добави той.

Предстои да се вземат значими решения на политическо равнище за отбранителния капацитет на източния фланг, за капацитета на повишаване на многонационалните бойни групи до равнище на бригади, само че занапред това ще би трябвало да се разисква и на военно ниво, добави той.

Радев съобщи, че не може да дискутира въпроса с изгонените от България съветски дипломати, тъй като не разполага с нужната информация. Той изрази вяра министър-председателят в оставка Кирил Петков да е взел това решение въз основата на солидна и достоверна информация и да го е обмислил и като последици, и като мащаби.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР