След десет години забавяне, строежът на газовата връзка между България

...
След десет години забавяне, строежът на газовата връзка между България
Коментари Харесай

Най-сетне: Строежът на газовата връзка с Гърция тръгва реално

След 10 години закъснение, градежът на газовата връзка сред България и Гърция най-сетне има действителен късмет да стартира. Проектът, който има капацитета да доставя в България газ друг от съветския, се употребява със мощната поддръжка на Европейски Съюз и Съединени американски щати, само че реализацията му се отлагаше необяснимо дълго. В четвъртък в София бяха подписани контракти за обезпечаване на заем за плана, за доставка на тръбите, за осъществяване, за преноса на контрактуваните от трима търговци количества газ по бъдещата инфраструктура и междуправителствено съглашение за запазване на данъчния режим за тръбата в идващите 20 години.

Това най-накрая разрешава в действителност да стартира построяването на интерконектора, чиято първа копка бе тържествено направена преди евроизборите от премиера Бойко Борисов и тогавашния му гръцки сътрудник Алексис Ципрас първа копка.

Мобилизация за интензивен стоеж

Енергийният министър Теменужка Петкова разгласи, че проектите са интензивен градеж на 185-километрово оборудване сред Стара Загора, Хасково и Комотини. То би трябвало да бъде готово за 12 месеца и газопроводът да бъде въведен в употреба през втората половина на 2020 година, без значение че договорът за градеж е със период 18 месеца.

Окончателният бюджет за тръбата е 240 млн. евро. От тях 110 млн. евро са предоставени от Европейската капиталова банка (ЕИБ), с която в този момент бе подписан контракт за държавно обезпечен заем при рента под 1.8 на 100, седемгодишен гратисен интервал и период на погашение 25 години.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР