След дебат с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и

...
След дебат с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и
Коментари Харесай

Гражданите, а не евроинституциите ще решават бъдещето на Европа

След спор с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лейен, Европарламентът в Страсбург гласоподава резолюция, в която се формулира визията му за идната Конференция за бъдещето на Европа, съобщи кореспондент на "Банкеръ ".

Депутатите упорстват гласовете на жителите да са в основата на необятните полемики за това по какъв начин да се оправят с вътрешните и външните провокации, които не бяха планувани по време на Договора от Лисабон. Конференцията би трябвало да стартира през 2020 година и да се организира 2 години.

"Ограниченията на сегашния модел на ръководство на Европейски Съюз станаха явни от рецесиите, които засегнаха Европа през последното десетилетие. Трябва да намерим нова споделена визия за бъдещето на европейския план и дружно да определим промените, нужни за укрепването на нашия съюз. Трябва да сме в положение да действаме в полза на европейците, би трябвало да засилим демократичната легитимност на Европейски Съюз, неговата бистрота и успеваемост и би трябвало да подсигуряваме необятно присъединяване на гражданското общество и жителите в този спор ", сподели в коментар след гласуването ръководителят на Екологичен потенциал Давид Сасоли.

Според него Конференцията за бъдещето на Европа е крайъгълен камък, върху който да се построи "нова Европа ". Парламентът би трябвало да работи в тясно съдействие с другите европейски институции, само че и с националните парламенти, локалните и районните управляващи, гражданското общество и най-важното - с жителите, с цел да реализира триумф.

"Няколко въпроса, които би трябвало да бъдат разисквани, към този момент са ясни - правото на самодейност на Европейския парламент, гарантиране на успеваемостта на системата "Шпиц претенденти ", транснационалните описи, реформирането на процеса на взимане на решения в Съвета и европейско изборно законодателство. Това обаче не би трябвало да бъде авансово несъмнено, би трябвало да сме отворени за нови хрумвания и нов принос от хора от цяла Европа, с цел да подсигуряваме, че Съюзът може да обслужва най-добре ползите на всички. Ако всички европейски институции вървят дружно, ние ще имаме триумф. Това е историческа опция за Европа ", сподели още Сасоли.

Проектът на резолюцията акцентира, че жителите от всевъзможен генезис, представители на гражданското общество и заинтригуваните страни на европейско, национално, районно и локално ниво би трябвало да бъдат включени в определянето на целите на Европейски Съюз в сходство със загрижеността на жителите изпод нагоре, транспарантно, приобщаващо и с добре уравновесен метод. Конференцията може да докара до преразглеждане на контракти и основаване на непрекъснат механизъм за присъединяване на жителите.

Парламентът, Съветът и Комисията следва да обезпечат застъпничество на високо ниво, с цел да подсигуряват вярното обвързване и следене на резултатите от Конференцията.

Позицията на Екологичен потенциал също отразява най-новите резултати от изследването на тематика "Вслушване в апела оттатък гласа " (септември 2019 г.), в което европейските жители продължиха да поддържат ролята за Парламента във взимането на решения, до момента в който данните от Стандартния евробарометър на Комисията (ноември 2019 г.) демонстрират, че 83% от интервюираните желаят гласът на жителите на Европейски Съюз да се взема поради повече, когато става въпрос за решенията, свързани с бъдещето на Европа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР