След дълго отлагане и няколко отказа за предоставяне на информация

...
След дълго отлагане и няколко отказа за предоставяне на информация
Коментари Харесай

Тихомълком и с месец закъснение Варна показа нещо като проект на бъдещия бул. "Васил Левски"

След дълго отсрочване и няколко отхвърли за даване на информация част от работната визия на градската автомагистрала " Васил Левски " във Варна най-накрая се появи в уеб страницата на локалната администрация. Парите за реализацията на плана в размер на 85 млн. лева бяха отпуснати от държавното управление още на 11 октомври т.г. За какво и по какъв начин ще бъдат изхарчени те към момента не е напълно ясно.

Публикацията на плана е направена на 13 ноември. Тя съдържа графична част и три компютърни визуализации. Липсват планово – счете документи, количествено – стойностни сметки и ред други значими документи.

Странна детайлност

в оповестената графика е и осведомителното й каре. Според отразеното там тя би трябвало да е направена... през ноември 2007 година

Независими специалисти, чието мнение " Дневник " потърси, считат, че показания план, на стойност над 113 млн. лева е юридически на бързо и на парче. Според тях той не е направен върху кадастралната карта на трасето на булеварда, а върху нейна фотография.

 Извадка от графичната част на Общия организационен проект на Врна. Червената отвесна линия маркира бъдещия бул.
© Община Варна

Извадка от графичната част на Общия организационен проект на Врна. Червената отвесна линия маркира бъдещия бул. " Варна "

Една от най-големите неясноти в плана е кръговото кръстовище, в което се пресичат бул. " Васил Левски ", ул. " Георги Пеячевич " и трасето на бъдещия скоростен бул. " Варна ". То е залегнало в Общия организационен проект на града. Градската автомагистрала би трябвало да минава над проектираното в този момент кръстовище и да оформя метода към предстоящ мост над Варненското езеро (т.нар. втори Аспарухов мост, бел. ред.). В показания в този момент план липсва разработка на надлеза, а това издава единствено

желание за отчасти довеждане докрай

на кръстовището без ясна визия за бъдещето му съгласно отразеното в Общия организационен проект на Варна.

 Кръговото кръствище с бул.
© Община Варна

Кръговото кръствище с бул. " Георги Пеячевич "

В оповестения план очевидно има и несъответствия в регулационните граници на бъдещия бул. " Васил Левски ". За това приказват тротоари, чиято планувана широчина не дава отговор на стандартите, заложени със Закона за устройство на територията. За да бъдат поправени, в бъдеще очевидно ще се наложат спомагателни промени на регулационните граници, само че и спомагателни разноски. Т.нар. " линии на отчуждение " не минават върху парцелите, които би трябвало да бъдат изплатени от притежателите им, за създаване на кръстовището на булевардите " Васил Левски " и " Сливница ". При това състояние част от кръстовището ще бъде строено върху частни терени.

Същите недомислици

община Варна позволи и при проектирането на неосъществения и до този миг бърз автобусен кулоар (BRT), част от проваления плана " Интегриран градски превоз ". Той бе на стойност 115 млн. лева Според преписка сред изпълнителите на трасето и ръководителя на плана Биляна Якова работата по коридора е била съдбовно забавена отново от неприятно планиране. При него частни парцели се оказаха в средата на плануваните кръстовища.

 Внезапният завършек на една велоалея във Варна
© Спас Спасов

Внезапният завършек на една велоалея във Варна

За парадоксите на пропадналия план " Интегриран градски превоз " в този момент припомнят и велоалеите по трасето на бул. " Всил Левски ". Както в първия случай, когато провокираха вълна от иронични изявления в медиите, в този момент те още веднъж прекъсват ненадейно в кръстовищата без изясненост къде не престават, сливат се с тесни пешеходни подходи или въобще изчезват в някои сектори от булеварда. В оповестения план липсва частта за осветлението му, не е ясно и по какъв начин става пешеходното секване край кръговите кръстовища.

Пак съгласно чертежите на бул. " Васил Левски ", оповестени на уеб страницата на община Варна, в трасето му остават паркинг и две от обслужващите здания на стадион " Спартак ". За неговото възобновяване на 30 октомври държавното управление отпусна 1 млн. лева

 Сградите и паркинга които би трябвало да бъдат пемахнати край стадион
© Община Варна

Сградите и паркинга които би трябвало да бъдат пемахнати край стадион " Спартак " във Варна

По данни на локалната администрация планът, който в този момент е поместен на уеб страницата й, коства

830 хиляди лева без Данък добавена стойност.

Той е модифициран вид на различен, направен преди години, само че на двойно по-ниска цена. Представеният в този момент план обаче издава прибързана работа в последния миг. А бързането евентуално има пояснение.

 Визуализация на бъдещия бул.
© Община Варна

Визуализация на бъдещия бул. " Васил Левски " във Варна

Ако работата по новото трасе на бул. " Васил Левски " върви без повече проблеми тя би трябвало да навлезе във крайна фаза през 2019г. когато ще се проведат постоянните избори за кметове и локални органи на властта. Бъдещият бул. несъмнено ще бъде измежду главните детайли в

предизборната акция на ГЕРБ.

Нейният всекидневен слоган във Варна към този момент беше подсказан от премиера Бойко Борисов. По време на среща с младежката организация на партията си в града през април т.г. той сподели: " Сега най-малко не можете да се оплачете, че на Бургас се поставя повече в сравнение с Варна. Над 300 млн. лева са вложенията в града, всичко живо е разкопано. (...) Убеден съм, че до две години ще се стопи разликата с другите по-големи градове и Варна ще застигне София, Пловдив и Бургас ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР