След дълго очакване Формула 1 се завръща и все пак

...
След дълго очакване Формула 1 се завръща и все пак
Коментари Харесай

Формула 1 - един необикновен сезон

След дълго очакване Формула 1 се завръща и въпреки всичко ще организира своя 70-и сезон. Близо 4 месеца след отлагането на първия старт, очакван по традиция за Мелбърн (Ав) на 15 март, най-комерсиалната автомобилна конкуренция въпреки всичко има намерение да стартира тази неделя шампионата, въпреки и при много невероятни условия.

Първо и най-важно - сезонът ще е мощно скъсен. За момента има планувани единствено 8 състезания вместо първоначалните 22. При това единствено в Европа - по две в Австрия и Англия и по едно в Унгария, Испания, Белгия и Италия, последното от които ще е на 6 септември. Засега не е ясно какъв брой още може да бъдат добавени в придвижване, всичко зависи от вероятно повдигане на карантинните ограничения в други страни и навременното гарантиране за безвредно от здравна позиция осъществяване на конкуренция от тяхна страна. 

Второ - всички надпревари ще бъдат без фенове. Е, управляващите в Австрия взеха решение да позволен 500 души на трибуните, само че билети не се продават, а ще бъдат раздавани по разнообразни критерии. Така че

 

единственият вид за гледане е малкия екран.

 

На него ще разчитат също коментатори, кореспонденти, публицисти и доста публични лица. Край пистата може да има единствено механически личен състав по реализиране на предаванията, като броят на хората в него бе фрапантно скъсен от над 250 на 60 индивида.

Отборите също лимитират екипите си - не повече от 80 души при 130 нормално. И в последна сметка общият брой на заетите с организацията и провеждането на надпреварите е понижен от 5000 на 1200 души.

В допълнение - всички пътувания ще са със специален режим, с цел да има най-малък контакт на ангажираните хора: полетите ще са чартърни; на летищата и в падока на пистите ще има специфични зони за отвеждане; всички заети със надпреварите ще бъдат настанявани единствено в единични стаи; всеки тим ще е в обособена сграда/хотел. 

Добрата вест за почитателите е, че при съществуване на инфектирани с ковид надпреварите няма да се отсрочват или анулират. Заразеният ще бъде изолиран в медицинския пункт и повече няма да пътува с тима (ако е водач, ще бъде сменен от някой от резервните), но състезателният уикенд ще продължи.

И макар съкратения календар и необикновената конюнктура статистиците пресметнаха, че

 

може да бъдат усъвършенствани общо шест върха.

 

На първо място е достижението по брой победи на един водач . Шампионът Люис Хамилтън е единствено на 7 от рекордните 91 на Михаел Шумахер. Британецът има по 9 приблизително на сезон, откогато се причисли към " Мерцедес " през 2013-а, само че в този момент би трябвало на процедура да не дава на различен да печели. И въпреки всичко шансът съществува.

Доста по-вероятно обаче наподобява да бъде усъвършенстван рекордът  най-вече следващи трофеи при конструкторите . Миналия сезон " Мерцедес " се изравни с " Ферари ", като двата най-силни тима имат по шест една след друга. " Сребърните стрели " обаче преобладават в последните години и нов успех не наподобява мъчно изпълним. А в случай че съумеят, те ще бъдат и първият тим, излъчил водач първенец в 7 следващи години (Хамилтън и Нико Розберг) след " Форд Косуърт ", който стори това сред 1968 и 1974 година

Има вид съкратеният сезон 2020 да излъчи и най-младия международен първенец . Теоретичен късмет за това стои пред най-младия победител с кола на " Ферари " - Шарл Льоклер, и най-младия пилот, спечелил съревнование в F1 - Макс Верстапен ( " Ред Бул " ). Засега краят на шампионата е очакван за 6 септември и всеки от тях тогава ще е на 22 година Ако Льоклер или Верстапен победи, върхът на Себастиан Фетел от 2010-а ще замине в историята. Тогава германецът бе на 23 година и 134 дни.

Двама имат опция да минат пред Михаел Шумахер във безконечната ранглиста по надпревари със извоювани точки . Шуми има 221 такива (1992-2008), а Люис Хамилтън и Кими Райконен ( " Алфа Ромео " ) са на по 8 след него. За задачата и двамата би трябвало да завършат в Топ 10 на всяко съревнование. Впрочем Хамилтън към този момент държи върха за най-вече следващи надпревари в зоната на точките  - 33, започвайки от Гран при на Англия през 2018 година (той има още един път 33 - в интервала 2016-2018), и евентуално ще го усили още тази неделя в Австрия.

Най-много надпревари  в F1 има бразилецът Рубенс Барикело - 322. Най-близо до него е Райконен с 312, само че все още в календара са планувани единствено 8 старта. Така че финландецът ще би трябвало да се надява да бъдат добавени най-малко още три старта към орязания календар този сезон.

 

И това не са единствените интриги в необичайния сезон 2020

 

Очакват се и няколко лични дуела. Като този сред Льоклер и Фетел. Да, предишния сезон младостта надви над опита и Льоклер изтласка 4-кратния първенец от лидерската позиция във " Ферари ". В резултат Фетел разгласи, че това ще е последният му сезон в " скудерията ". Но в този момент, когато към този момент няма да е чак толкоз привързан с тима, можем да чакаме да даде една последна борба, в която няма да има кой знае какъв брой правила. И ще бъде забавно...

Интересно ще е също дали Верстапен ще бъде най-големият бодил в петата на Хамилтън. Младият Макс непрекъснато надгражда, предишния сезон завоюва три старта и общо 4 пъти приключи пред Люис, а и " Ред Бул " показва огромен напредък на болида. Така че една такава борба ще е любопитна.

Предстои евентуално и борба Даниъл Рикардо - Карлос Сайнц, или с други думи " Макларън " - " Рено ". Тук интригата е, че Сайнц бе разгласен за правоприемник на Фетел във " Ферари ", а Рикардо още веднъж бе пренебрегнат от " скудерията ", въпреки няколко пъти през годините да бе водил договаряния. Очаква се в този момент и двамата пилоти да се потвърждават задочно на " Ферари ": испанецът - че е верният избор; австралиецът, че пренебрегването му е неточност.

 

КАЛЕНДАР 2020

1. Гран при на Австрия - 5 юли, писта " Ред бул кръг "

2. Гран при на Щирия - 12 юли, писта  " Ред бул кръг "

3. Гран при на Унгария - 19 юли, писта " Хунгароринг "

4. Гран при на Англия - 2 август, писта " Силвърстоун "

5. Гран при " 70 години F1 " - 9 август, писта " Силвърстоун "

6. Гран при на Испания - 16 август, писта " Каталуния "

7. Гран при на Булгия - 30 август, писта " Спа-Франкоршан "

8. Гран при на Италия - 6 септември, писта " Монца "

 

Заб.: Може да има добавени надпревари, в случай че карантинната обстановка в други страни позволи
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР