След дълго боледуване почина голямата народна певица Христина Лютова. Сърцето

...
След дълго боледуване почина голямата народна певица Христина Лютова. Сърцето
Коментари Харесай

Почина голямата народна певица Христина Лютова /видео/

След дълго боледуване умря огромната национална певица Христина Лютова. Сърцето й просто спря, заяви нейната щерка. Христина Лютова умря в Лондон, където е част от фамилията й, малко преди да закръгли 80 години.
Лютова е родена в Смолян на 24 май 1940 година И от двата си фамозни родопски рода е възпитана в поклонение пред националната ария. Дългогодишна солистка е на отбор " Родопа ", където стартира през 1960 година Тогавашният диригент на хора Никола Кенов споделя, че тя има неповторими гласови данни и е „ рядко срещан алт. През кариерата си е събрала и запазила над 400 песни. От тях в златния фонд на Българското национално радио се пазят над 40. През 1978 година получава званието „ Заслужил артист”.

През 80-те години на ХХ век излизат 4 нейни грамофони плочи, направени са голям брой студийни записи в БНР и заснемания в Българска национална телевизия. Популярни са изявите й и с националния хор „ Големите българските гласове” с диригент Здравко Михайлов и в основаното от нея неповторимо с ниските си класове и плътни тембри каба трио „ Родопея”. Репертоарът на триото е от достоверен и обработен фолклор и църковнославянски песнопения.

Последното й предпочитание е да бъде кремирана и праха й да бъде разпилян над Кайнадина.

Поклон!!!

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР