След дълго боледуване, на 86-годишна възраст почина най-значимият съвременен полски

...
След дълго боледуване, на 86-годишна възраст почина най-значимият съвременен полски
Коментари Харесай

Почина полският композитор Кшищоф Пендерецки

След дълго боледуване, на 86-годишна възраст умря най-значимият актуален полски композитор Кшищоф Пендерецки, заяви организация PAP.

„ Загубихме международен престиж в областта на класическата музика”, означават от Министерството на културата на Полша.

Пендерецки е прочут с музиката, която написа за филмите „ Екзорсистът “ (1973) на Уилям Фридкин, „ Сиянието “ (1980) на Стенли Кубрик, „ Диво сърце “ (1990) на Дейвид Линч.

Роден е на 23 ноември 1933 година в Дембица. Завършва Висшето държавно музикално учебно заведение в Краков през 1958 година. На 26 години реализира първия си триумф – и трите му композиции, които показва анонимно на Втория конкурс за млади полски композитори, са наградени.
През 1960 година композира творбата 8'37'', отдадена по-късно на жертвите от Хирошима и спечелила премията на Международната естрада на композиторите на ЮНЕСКО.

Шест години по-късно – през 1966 година - композира „ Страстите на Свети Лука” по поръчка на Кьолнското радио, с цел да бъдат изпълнени на 700-годишнина от построяването на катедралата в Мюнстер. Това дава мотив на музикалните критици да го съпоставят със Стравински.

Пише четири опери – „ Дяволите от Луден”, „ Изгубеният рай”, „ Черната маска”, „ Крал Убу”, осем симфонии, над 100 инструментални произведения, в това число 20 камерни творби и хорови песни по религиозни текстове. Известни негови вокално-инструментални композиции са „ Утреня”, „ Диес ире “ – в памет на жертвите от Освиенцим, „ Полски реквием “. Последното произведение се приема като политически манифест, защото една от частите му е отдадена на битката на варшавяни против нацистката окупация през Втората международна война, а друга - на жертвите от Катин, за които по това време не се приказва.

Като одобрен композитор на полския музикален авангард, Пендерецки комбинира класическите си композиции с човешки гласове и необикновени звукови резултати като аларми и дрънкане на машинописни машини.

За творбите си печели премия „ Еми” през 1995 година, както и пет награди „ Грами”, като най-скорошната от тях получава през 2016 година - за най-хубаво хорово произведение. Освен това е притежател на две национални италиански награди и испанската „ Принсипе де Астуриас “ от 2001 година.

През 2006 година гостува на фестивала Мартенски музикални дни в Русе.

Софийската аудитория го очакваше на 11 юни 2020 година да дирижира фамозната си Симфония №7 „ Седемте врати на Ерусалим”, която написа по поръчка за честването на 3000 години от основаването на града.

Любопитна детайлност е, че дирижира с лявата ръка, тъй като е левак.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР