След дългия работен ден Анекатрин Физингер е прекалено уморена, за

...
След дългия работен ден Анекатрин Физингер е прекалено уморена, за
Коментари Харесай

Вкусни сделки: По-евтина храна, по-малко разхищения

След дългия работен ден Анекатрин Физингер е прекомерно изтощена, с цел да подготвя вечеря вкъщи. Така че 34-годишната жена употребява смарт телефона си, с цел да ревизира какво оферират с отстъпка в края на деня околните заведения за хранене, хотели и пекарни в Берлин.

Анекатрин работи почасово в кафене. Освен това следва за научна степен по екосистеми. Анекатрин е част от разрастващото се придвижване на хората, които имат отношение към околната среда в Германия и отвън нея. Те употребяват мобилни приложения, с цел да се понижат изхвърлянето на храни и отделянето на извънредно нездравословните въглеродни излъчвания.

Макар да не е ясно какъв брой огромен е резултатът от такива старания за намаляването на излъчванията, тези старания демонстрират засилващите се терзанията за опазването на околната среда и оформят държанието на потребителите и фирмите.

За мен в тази ситуация става въпрос за околната среда, сподели Физингер. " Не можем да продължим с всичкото това разхищаване ", добави тя.

Физингер употребява приложението " Too Good To Go " (Прекалено положително, с цел да се изхвърли). То е най-популярното в Европа за разкриване на непродадена, понижена храна. Приложението употребява GPS на телефона й, с цел да покаже кои търговски обекти в близост имат непотребна храна за пласиране и какво оферират.

Много е елементарно, просто сваляте приложението и на път за у дома взимате това, което ви хареса най-вече, изяснява тя, преглеждайки дълъг лист от фотоси, рекламиращи вегетариански ястия, печива и непродадени обедни специалитети.

Приложението е част от все по-големия брой услуги, които употребяват технологии, с цел да оказват помощ да се изхвърля по-малко храна.

Активисти са основали онлайн общности, с цел да споделят със съседите си храна преди да я изхвърлят. Стартъпи работят дружно със супермаркети, с цел да основат приложения, които осведомят потребителите, когато артикули с изтичащ период се продават на по-ниски цени. Дори немското държавно управление пусна приложение, предлагащо предписания от известни готвачи, направени особено за изостанали артикули, които постоянно се изхвърлят.

Всеки немец изхвърля приблизително над 55 кг храни годишно, показва държавното управление. Това са към 11 милиона тона храна годишно, което основава шест милиона тона въглероден диоксид, способствуващ за световното стопляне. В международен мащаб към една трета от всички храни свършват в кофата за отпадък.

Вредни излъчвания се отделят при изгарянето на непотребните храни, само че също по този начин преди всичко от производството им. Например говедата, отглеждани за говеждо месо и мляко, са животинският тип, виновен за най-голяма част от нездравословните излъчвания или към 65 % от излъчванията от отглеждането на животни съгласно Организация на обединените нации.

Според учените единственият вероятен метод да се понижи международното стопляне фрапантно да се намалят парниковите излъчвания, като въглеродния диоксид, през идните десетилетия. Това значи да се спре потреблението на изкопаеми горива и да се понижат източниците на други излъчвания, да вземем за пример интензивното потребление на земята в селското стопанство.

Германското държавно управление разгласи, че желае да понижи разхищението на храна на половина до 2030 година, а канцлерът Ангела Меркел прикани всички жители да поддържат начинания, които оказват помощ да не се изхвърлят годни храни.

" Мисля, че всеки обособен човек може да способства за тази цел ", сподели Меркел в седмичния си подкаст през февруари.

Дигитализацията може да помогне с така наречен умни опаковки и онлайн платформите, посредством които може да се споделя храна, добави тя.

Приложението " Too Good To Go ", което бе основано от двойка датски бизнесмени през 2015 година, регистрира все по-голям брой консуматори. Над 5000 души смъкват приложението в Германия всеки ден, сподели говорителка на компанията. То е налично в още 10 европейски страни, в това число Дания, Франция, Англия и Полша.

Досега сме избавили от изхвърляне 14 милиона храни в Европа. Това е равно на спестени 35 000 тона въглероден диоксид, сподели говорителката Франциска Линерт.

Оценката на действителния резултат от спестените храни може да се окаже малко комплицирано, защото потребителите евентуално биха си купили храна от различен търговец. Платформите и приложенията за шерване на храна обаче могат да оказват помощ по-добре да се съгласува търсенето на храни с тяхното предложение, което ще усили успеваемостта като цяло на бранша.

Десет милиона души употребяват " Too Good To Go ", като вземат участие към 23 300 компании от бранша на храните, споделя Линерт. Това е най-популярното предложение, само че има и други, измежду които ФуудКлауд (FoodCloud), Карма (Karma) или Олио (Olio), което е налично в стотици градове в Съединени американски щати.

За да печели, приложението " Too Good To Go " си задържа 1,09 евро (1,22 долара) на хранителния артикул, продаден посредством него. Храната нормално е с 50% по-ниска по отношение на първичната цена.

Повечето ползващи приложението са студенти и млади, механически грамотни работещи, като Физингер.

Макар от ден на ден компании да вземат участие в такива схеми с приложения, доста други към момента дават гратис непродадените си храни на благотворителни организации, които ги раздават на бездомници и хора в потребност.

Докато част от непродадените храни в Германия нормално попада в кофата за отпадък, Франция и Чехия през последните години вкараха закони, забраняващи на супермаркетите да изхвърлят храни. Магазините би трябвало да подаряват храните на благотворителни организации и хранителни банки.

В Берлин Физингер ревизира телефона си за храна, предлагана в квартала й.

Тя избира обяд от ресторант Aennchen von Thorgau на брега на река Шпрее. Кликва на едно от четирите непродадени порции паста, поръчва и заплаща автоматизирано.

В Берлин в действителност е елементарно да намериш нещо, има нещо, което те чака на всеки ъгъл, споделя Физингер напът да си прибере храната.

Ресторантьорът Армин Дьоч споделя, че взе участие в програмата основно поради опазването на околната среда.

Често ни остава храна от обедното меню, споделя Дьоч.

Вместо да я хвърляме избираме да я пласираме, даже против напълно дребни суми, добавя той.

Дьоч изсипва " Шпетцле с гъби ", които са понижени от 6,5 евро на 3,80 евро, в кутия, донесена от Физингер, и й я подава с усмивка.

Искаме също да избегнем отпадъка от спомагателното пакетиране, споделя Дьоч.

" Всеки, който си носи лична кутийка, получава гратис сладолед като премия, " споделя той.

Кирстен Грисхабер, Асошиейтед прес

БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР