След дълги процедурни спорове и няколко прекъсвания за изясняване на

...
След дълги процедурни спорове и няколко прекъсвания за изясняване на
Коментари Харесай

И след 12 часа депутатите не успяха да актуализират бюджета на Здравната каса

След дълги процедурни разногласия и няколко спирания за изясняване на механически детайлности, депутатите още не могат да актуализират бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи БГНЕС. Причината – пленарната зала одобри няколко разнообразни оферти от парламентарните групи, които на процедура трансформират рамката и изискват спомагателни планове.

Парламентът няма подготвеност да гласоподава довечера обновената рамка на бюджета на НЗОК, стана ясно след изключително съвещание на бюджетната комисия.

По-късно депутатите от " Демократична България ", " ИТН " и " Изправи се, БГ! напуснаха залата. Въпреки неналичието на кворум останалите народни представители не престават единствено с разискване на идващите текстове от законопроекта.

„ Нали не си мислите, че в главата ми има компютър, който може да сметне незабавно. Предлагам да прекъснем “, стимулира следващата отмора ръководителят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански, с цел да бъде направено допълнение към отчета.

По-рано през днешното пленарно съвещание пък депутатите изгубиха време да търсят здравния министър Стойчо Кацаров, който напусна пленарната зала по време на разискванията.

„ Министър Кацаров не подвига телефона си, в това число и на мен “, отговори ръководителят Ива Митева на многочислените апели Кацаров да се върне и да взе участие в разискванията.

„ Оттеглих се, с цел да не ви попреча да гласувате по-бързо законопроекта за бюджета “, отговори по-късно здравният министър, откакто се причисли към дебатите след над час неявяване.

„ Няма проблем с финансирането на лекуването на децата в чужбина. Средствата са планувани в закона за държавния бюджет, който ще гледате на следващия ден. Не е нужно да ги приемате с днешния закон “, разяснява той от парламентарната естрада, подканяйки депутатите да работят по-бързо.

Министър Кацаров разяснява още, че „ няма драма “ с бюджета на НЗОК, а по-важните текстове са в закона за държавния бюджет, който към момента следва, където са написани средствата за медиците на първа линия, както и за медикаментите като " Ремдесивир ".

По-рано Народното събрание одобри решение, че ще заседава до окончателното приемане на текстовете, което наподобява ще стане късно довечера.

След почивката част от депутатите не са явиха в пленарната зала. Стана ясно и, че Народното събрание няма подготвеност да гласоподава довечера обновената рамка на бюджета на НЗОК. След почивката ръководителят на бюджетната комисия Любомир Каримански /ИТН/ рапортува, че нямат подготвеност да показват новите калкулации и уточни, че на следващия ден сутринта комисията продължава работата си в 9.00 часа. В момента министърът и специалисти от НЗОК споделят, че има колизия сред обособените членове, които към този момент сте приели, изясни той. Каримански помоли за преустановяване на съвещанието, само че предлагането беше отхвърлено.

Председателят на Народно събрание Ива Митева уточни, че може да продължат с разискването на останалите параграфи и за на следващия ден да оставят единствено гласуванията. По-късно беше открито, че няма кворум и по тази причина депутатите продължиха единствено с разискване на идващите текстове от законопроекта.

От Движение за права и свободи упрекнаха отсъстващите депутати, че поради тях лекарите и фармацевтите ще останат без пари.

" Факт е, че неодобряваха бюджетите. Изнесоха се от залата и е реалност, че нямат място в нея. Маските паднаха, тъй като всичко това е било, с цел да може Румен Радев да си настройки комфортна дата. Оказа се, че и маските там паднаха и приказките за актуализацията на бюджета бяха ала-бала ", осъди Хамид Хамид и упрекна президентът, че не съблюдава Конституцията.

Депутатите одобриха предлагането на Мая Манолова за 2 млн. лв. за зъбни протези, както и неподкрепените от бюджетната комисия оферти на Георги Ганев / " Демократична България " / и на Корнелия Нинова / " Българска социалистическа партия за България " /. С тях беше изменена разходната част, утвърдена от бюджетната комисия.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР