След дълги години очакване, ремонтът и обновяването на една от

...
След дълги години очакване, ремонтът и обновяването на една от
Коментари Харесай

Отварят Пантеона в Русе обновен, 23-каратово злато краси купола

След дълги години очакване, ремонтът и обновяването на една от светините на Русе - Пантеонът на Възрожденците, са към своя край. Куполът на националния храм-костница към този момент е с нова позлата. Реконструкцията стартира в средата на предходната година, съобщи Българска национална телевизия.

Пантеонът на Възрожденците не е бил ремонтиран повече от 40 години. 2000 година е имало непълен ремонт, с цел да се закърпят няколко теча, само че в този момент той към този момент е съвсем изцяло освежен и след няколко седмици се чака да бъде отворен.

Зам.-кметът на община Русе Магдалина Илиева разяснява, че ремонтът се е получил доста добре.

" Хидроизолиране и топлоизолиране на всички външни повърхности на Пантеона. Беше направена окачена фасада с гранитни плочи, екстериорно и интериорно осветяване ", описа тя.

23-каратово злато, доставено от Германия, краси купола на Пантеона.

Директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов разяснява, че Пантеонът наподобява по този начин, както когато е бил открит и няма да изненада никого, само че:

" В същото време с изключение на обичайна експозиция, която споделя за появяването на концепцията за мавзолей на българите, предвиждаме в границите на плана да има 360-градуса мултимедия вътре в подкуполното пространство, една специфична прожекция, която ще бъде оня издирван уау резултат в музеите, прожекция, която ще споделя историята на Българското възобновление ", добави професорът.

Очаква се музеят да бъде открит през октомври.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР