След дълги години на влошаване на качеството на българското саламурено

...
След дълги години на влошаване на качеството на българското саламурено
Коментари Харесай

Нова наредба: Водата в сиренето не може да е над 60%

След дълги години на утежняване на качеството на българското саламурено сирене Министерството на земеделието и храните най-накрая видя очевидното и реши да постави ред. Ако продуктът съдържа повече от 60% вода, той не може да се назовава сирене и мястото му е при храните фалшификати, гласи план на разпоредба, разгласяват за уеб страницата на агроведомството за обществено разискване. Ако в изделието има повече от 20% изсъхнало мляко, това също го праща на един рафт със стоките ментета, написа още в документа.

За отбелязване е, че в претекстовете си министерството на Десислава Танева се опира до огромна спепен на работата на Асоциация " Активни консуматори ". Това е дребна неправителствена организация, която с доста хъс и неизменност " отваря " очите на българските консуматори посредством своите проучвания на разнообразни храни. Именно " Активни консуматори " от години сигнализират, че на пазара е цялостно с най-различни фалшификации на сирене - артикули, в които прясното сурово мляко е сменено със изсъхнало, маслеността идва от растително (палмово) масло, а водното наличие доближава 60 и даже 70%.

 

Заложените в проектонаредбата до 60% наличие на вода са компромис - в някогашния държавен стандарт (БДС) за краве саламурено сирене летвата бе сложена на 54 на 100. Въпросните произведения със чудноват състав ще могат да се продават в магазините, само на особено отделените и обозначени стелажи, където се оферират и други храни фалшификати, показват от агроминистерството. Стоката би трябвало да е опакована от производителя, а на етикета не може да написа " сирене ".  

 

ПОСОКИ

В претекстовете към проектонаредбата се посочна печалната наклонност, открита от " Активни консуматори " в поредицата им пазарни изследвания -. през 2005 в нито една марка сирене от изследваните проби не е открито съществуване на вода над 62%, през 2008 година " мокрите "  сирена е 4,8, а през 2011 те към този момент са 42%. Това е черен рекорд за млекопреработващата промишленост, който надали има аналог в международната процедура, разясниха от асоциацията. Все отново в идващите години - евентуално и поради растящото внимание към тематиката и по-високата осведоменост на хората, има известно стесняване на оводнените артикули - през 2016 година да вземем за пример те са  " единствено "  27,8% от всички тествани марки сирене.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР